O pomenu retrogradnih planetov ni veliko zapisanega, kajti premalo je pravzaprav astrologov, ki bi se temeljiteje lotili te teme. Nekoliko drugače se retrogradnost tretira v tradicionalni astrologiji, spet drugače pa v psihološki.
Nekateri trdijo, da naj bi planeterni princip ne bil v celoti izživet, mogoče je bil celo izkoriščen ali zlorabljen na nek način .... pa se je zato treba zdaj nekoliko bolj potruditi. Kajti po drugi strani pomeni razvojni potencial. Jaz jih večinoma s psihološkega stališča vidim zelo pozitivne.
Kaj bi pomenilo ... ja na nek način vračanje nazaj. Ali pa premlevanje vedno ene in iste stvari. Ali se nam dogodki vedno znova ponavljajo v nekih periodah ....
Če govorimo o Saturnu, ki je tako ali tako planet ki nadzoruje sam zakon in potem podzakone časa, prostora, mera itd. potem gre tukaj seveda za še večje možnosti ponavljajočih se lekcij. Mogoče je prisoten še večji občutek, da je treba stalno nekaj trenirati, ponavljati vaje, se učiti, doživljati lekcije itd....
V literaturi zasledimo da je z R Saturnom pomembno:
Da se osvobodimo vseh pričakovanj zunanjega sveta _ jaz dodajam - pomembno je da si zadovoljen sam s sabo
Da razvijemo samo svojo samokontrolo in samokritiko, torej vzgajamo sami sebe po svojih merilih in ne merilih družbe - jaz dodajam - svojega notranjega cenzorja je treba odpraviti in biti nežen sam s sabo. Kajti ljudje z R saturnom so do sebe zelo strogi. V sebi postavijo neke notranje omejitve, zakone, če hočeš, preko katerih ne morejo. To jim pravzaprav zelo otežuje življenje. Tukaj so v ospredju principi, dogovori /bog ve od kdaj in kod/, ki se jih morajo držati, navade, ki se jih težko znebijo.
Seveda je R Saturn tudi proces notranjega zorenja. In prav skozi R Saturna se potem tekom let, življenja in izkušenj /kar vse Saturn tudi je/ s časom /saturn/ odpravijo vse omejitve. Človek postane z leti sposoben celo sebe postaviti na prvo mesto in se ljubiti /sicer je na sporedu običajna saturnovska hladnost do sebe in celo krutost - če se razumeva/
Potem ne nazadnje je tukaj še vprašanje avtoritet /očeta?/ in osamosvojitev ali osvoboditev od tega principa.
Torej je treba preučiti kako se obnašamo do tistih, za katere menimo da so več, boljši, znajo več, so na višjem položaju, na nas na nek način vplivajo itd................
Seveda pa princip R ponuja, da smo z razvojem potem mi nekomu avtoriteta /na kakšen način? - odvisno pač od našega zavedanja/
Tvojega R Saturna sem zelo začutila v temi Theta Healing.
Brez popuščanja si ugotovila, da je treba pač lekcije oddelat
Zelo si stroga do sebe Mavrica, manj pa do drugih.
No toliko za pokušino