Ideja LCHF prehranjevanja morda izhaja od sovražnikov ogljikovih hidratov. Upravičeno ali ne, ne bom razglabljala. Če ni nekega posebnega zdravstvenega (dokazanega) razloga, uživanje OH ni škodljivo ali prepovedano.
Pri LCHF (Low Carb, High Fat) dieti se dnevni vnos kalorij vnese s povečanim vnosom maščob.
1 g OH ima 4 kalorije, medtem ko ima 1 g maščob 9 kalorij in te številke je potrebno poznati in upoštevati, da se ne je kar na pamet, ker kalorijski suficit vedno povzroča večaje telesne teže, ne glede na to, iz katerih hranil ga vnesemo v telo. Prepričanja, da redijo samo OH, so zmotna.
Vprašanje pri vsaki dieti, ki izključuje ali "zlorablja" določeno vrsto hranil (LCHF, ketonska, visoko beljakovinska ... ) je, koliko presežek določenih hranil po nepotrebnem obremenjuje naše telo. Pretiran vnos beljakovin npr. vpliva na ledvica. Maščob pa potrebujemo le toliko, da podpirajo delovanje hormonskega sistema (0,8 do 1 g na kg telesne teže). Najboljši vir za zagotavljanje dovolj visokega energijskega vnosa so še vedno OH. So najlažje prebavljivi (govorimo spet o ljudeh, ki nimajo nekih opaznejših, ne namišljenih, zdravstvenih težav), okusni in najcenejši.