Mož mi je povedal, da sta se dva dni nazaj dva moška zažgala pred kraljevo palačo v Rabatu. Grozno, kaj dela obup ???
Drugače pa kralj nakljub vsemu ( ima poseben biro, ki se ukvarja s tem ) pomaga ljudem. Ljudje se obračajo nanj ( pred časom jih je še "osebno" sprejemal ) s svojimi težavami, sedaj pisno, npr. nimam službe itd...in je švrknil s prstom in je človek dobil službo. Zato ga veliko ljudi spoštuje.
Leta 2004 je sprejel nov zakon glede razvez, porok, skrbništva, pravic žensk, ki je zelo razširil pravice ženskam ( npr. skupno skrbništvo, dovoljenje za razvezo, dvignil starostno mejo za poroko na 18 let itd...) in vsekakor velja danes Maroko za najnaprednejšo arabsko državo kar se tega tiče. Zanimivo mi je npr. da je dostop do kontracepcije in možnost abortusa nekaj najbolj normalnega v Maroku. Na vaseh je seveda še vedno tradicija močna, kar se mest tiče je odprtost Maroka do vpliva zahoda naredila svoje.
Drugače pa sem se spomnila, da gre po vseh večjih mestih v Maroku enkrat tedensko večje število ljudi na ulice ( sindikat, študentje ) in zasedejo glavne ceste in protestirajo proti korupciji, nezaposlenosti, revščini..policaji samo gledajo, včasih pa jih s pendreki lovijo ( izgleda kot vic oz. kot da se igrajo ) zdi se mi, da jih sploh ne jemljejo resno in da so kot nekakšna atrakcija, folklora oz. v stilu...a spet tile ??? sem jih tudi poslikala parkrat v Tangierju in Rabatu...to še pripnem, potem pa ne bom smetila več te rubrike