Duhovnost je zame beseda, ki zveni tako popolno, da jo kar nerada uporabljam. Čeprav me privlačijo področja, ki bi jih lahko uvrstili v to skupino, ponavadi raje rečem, da se ukvarjam s področji, ki nam omogočajo osebno rast. Če izhajam iz ezoterične zgradbe človeka, ena od teorij je, da je človek zgrajen iz treh ravni: fizično energijski svet, duša in duh. Vsak od teh je spet zgrajen iz več plasti, od najbolj grobe fizične do finosnovne, do najvišje ravni duha, ko se bomo vrnili nazaj v Eno. Duh je torej tisto, kar bi naj dosegli na koncu svojega razvoja in naš cilj je res torej "duhovnost". Je torej cilj in pot naše osebne rasti.
Res je težko preseči samega sebe, vsaj sama opažam, da podlegam čustvenim vplivom, nekim vzorcem, ki jih imamo naložene in so še kako skriti "notranjim očem". Presneto, saj se včasih sploh ne zavedaš, da je na dnu srca nekaj preprečilo, da bi dosegel cilj in misliš, da so vplivali zunanji vzroki in okoliščine, v resnici pa si sam to zrušil.
Bi lahko torej sklepali, da smo žal za kolektivno zavest posvojili mnenje atov, ki niso imeli drugega za delat, kot da filozofirajo?
Z vsem spoštovanjem do njih, seveda. 
Tu pa se moram oglasit, ker je filozofija ena izmed področij, v katera se še želim poglobiti. Za uvod sem se udeležila 14 predavanj Filozofije vzhoda in zahoda. Tudi sama sem pod vplivom današnjega časa imela občutek, da so neki "ati" pač filozofirali (beri nakladali). Presenečena sem na teh predavanjih izvedela, kako je bilo kar nekaj teh atov vodilnih v državi, kako so bili nadvse delovni, strogi v prvi vrsti do sebe (Buda, Konfucij, Sokrat, Platon, Plotin, začetnik stoicizma Zenon, njegov slednik Mark Avrelij, ki je spal samo 4 ure, pa še to se mu je zdelo preveč, ker mora delat, delat, delat... Konfucij, ki je trdil, da morajo biti na vrhu samo najboljši, najbolj delovni. Vsled njihove sposobnosti morajo za ljudstvo narediti največ, kot oče svojim otrokom... Države pod njimi so cvetele. Pomembna jim je bila etika, morala in hkrati osebnostna rast. Priznavali so duhovno zgradbo človeka, torej ne samo materije, ampak dušo in duha... No tako nekako, če bi po njih povzeli to zavest, bi bilo še dobro