Author Topic: Kuharski recepti in nasveti  (Read 211297 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tea

• Moderator
  • Lipicanec
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #315 on: December 30, 2007, 05:47:25 PM »
Za pol stvari niti ne vem kaj so .... ampak gotovo je moralo biti hudo dobroooooo  ;D
www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif

Offline Andres

• Administrator
  • Naša kri
  • Ne čistim več vodnega kamna. Lotevam se brisanja.
    • Nenavadno
« Reply #316 on: December 30, 2007, 05:48:03 PM »
Iza.  Pri meni tudi nekaj podobnega. Neke vrste mineštra torej. Jota še pride. Brez dvoma ob prvem obisku :D iz Slovenije.

Andres
Moja astro karta

9ZK število 858

Offline Iza

• Uporabnik
  • **
    • KALI
« Reply #317 on: December 30, 2007, 11:28:32 PM »
Za pol stvari niti ne vem kaj so .... ampak gotovo je moralo biti hudo dobroooooo  ;D

Sploh ni panike - stvari, ki jih ne poznaš, nadometiš s tistimi, ki jih poznaš, pa je še boljše  ;D.
Predvidevam, da ti ni znana hokkaido buča - to je ena boljših domačih pridelkov, ki počaka tudi do marca, če je prej ne zmanjka, bulgur je nakaj podobnega kot kuskus, kombu alga, pa algica, ki jo po kuhanju vzameš ven in močno zmanjšuje vetrove, ki jih delajo stročnice. Vse ostalo pa najbrž poznaš - zato vidiš, da lahko zamenjaš ali pa izpustiš. Šele sedaj sem se spomnila, da sem par minut pred koncem pozabila dodat česenj, kar je pa pri tem "Gvavnaču" obvezno  ;)

Lep dan!

Iza
« Last Edit: December 30, 2007, 11:34:26 PM by Iza »
Live, love, laugh and be happy or at least have some fun!
http://www.kali.si/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=58
ThetaHealing™ Instructor

Offline Iza

• Uporabnik
  • **
    • KALI
« Reply #318 on: December 30, 2007, 11:35:35 PM »
Iza.  Pri meni tudi nekaj podobnega. Neke vrste mineštra torej. Jota še pride. Brez dvoma ob prvem obisku :D iz Slovenije.

Andres

Hihihi... Jota pride iz Slovenije? A je to kaka anonimna forumovka?  ;D
ThetaHealing™ Instructor

Offline Andres

• Administrator
  • Naša kri
    • Nenavadno
« Reply #319 on: December 31, 2007, 12:59:17 AM »
Jota in Islandija ima poseben forumski pomen. Lahko tudi anonimko kot si se izrazila.  Namreč, pred letom dni sem obljubil tisti, ki pride prva k meni, da ji skuham joto.  No in zgodilo se je, da je bila to Helena tako, da sem neko švoh joto tudi naredil.  Torej. Jota je postala  vsaj verbalna tradicija ob obiskih na Islandiji. ;D ;D

Andres
Moja astro karta

9ZK število 858

Offline apemaya

• Veteran
« Reply #320 on: December 31, 2007, 09:49:48 AM »
Iza,

kje pa se sicer dobijo tele nevsakdanje zelenjave in zacimbe? Ali ti to pridelas sama?

Offline Iza

• Uporabnik
  • **
    • KALI
« Reply #321 on: December 31, 2007, 09:56:40 AM »
Hokkaido buče pridelam sama, pa jih dobiš tudi na tržnici, bio trgovinah, celo v Liedlu sem jih videla (oranžne barve lupina, oblika pa kot žoga pri ameriškem nogometu - porabiš vse razen pešk - ni treba lupiti), bulgur dobiš v bio trgovinah, mogoče celo Mercatorju (jaz ponavadi naredim zalogo na kakem potovanju v arabske dežele - je kao bolj natur, če verjameš  ;)), algice pa tudi dobiš v bio trgovinah, Marcatorju, samo so Kombu alge edine, ki ne smrdijo, ko jih kuhaš in tudi nimajo okusa, resnično pa močno zmanjšajo vetrove. Ostale začimbe pa več ali manj dobiš v Mercatorju ali kaki drugi bolje založeni štacunu (pri nas na Gorenjskem ima edino Mercator posluh za kaj več kot krompir, zrezek in solato, v Ljubljani je bolje  :).

Lep dan!

Iza

P.s.: Kaj bo pa danes za večerjo? Francoska solata ali kaj bolj izvirnega? Jaz še nimam prave ideje...  :)
ThetaHealing™ Instructor

Offline apemaya

• Veteran
« Reply #322 on: December 31, 2007, 10:19:40 AM »
Iza, hvala za obrazlozitev!

Tudi mi po malo eksotike hodimo v Lj nakupovat :-\

Pri nas verjetno ne bo nic posebnega za vecerjo oz. prav nic. Vsi smo v pricakovanju jutrisnjih sarm- upam, da mi bodo uspele, se prej pa moram najti ne prevec zakompliciran recept :D

Offline apemaya

• Veteran
« Reply #323 on: December 31, 2007, 03:53:56 PM »
No, tako, sarmice se kuhajo, samo upam, da bodo tudi dobre. Sigurno pa si dam cisto 5-ico za zlaganje v posodo :D

Offline Natasa

• Uporabnik
  • **
« Reply #324 on: January 07, 2008, 07:11:34 PM »
Azra, moram ti sporočiti, da se je tvoja energija preselila k nam domov.

Moji punci sta me presenetili s tvojim receptom za cimetove kolačke! :)

In verjemi, da sem se ob vsakem kolačku spomnila nate.

Hvala, Azra. :) :-*

Offline Azra

• Spl. simbol
  • "The devil made me do it ..."
« Reply #325 on: January 07, 2008, 07:25:24 PM »
Azra, moram ti sporočiti, da se je tvoja energija preselila k nam domov.

Moji punci sta me presenetili s tvojim receptom za cimetove kolačke! :)

In verjemi, da sem se ob vsakem kolačku spomnila nate.

Hvala, Azra. :) :-*

Ooooooo kako lepo  ::) to pa je nekaj najlepsega kar sem danes slisala.
 :-*
Hvala
http://img687.imageshack.us/img687/1953/mojakarta.gif
V pravljici junak ubije zmaja in se poroci s princeso. V realnosti ne ubije nikogar in se poroci z zmajem.

Offline Natasa

• Uporabnik
  • **
« Reply #326 on: January 07, 2008, 07:28:01 PM »
Ni za kaj, Azrica. Hvala tebi! :) :-*

Offline Princes

• Mojster
« Reply #327 on: January 07, 2008, 10:19:35 PM »
Mislim, da je cas, da objavimo recepte za zelje.  :D Ob praznikih pa se repo in krompir.  ;D

Tocno to sem tudi jaz imela v mislih! Bom vesela vsakega recepta, saj zelje, repo, joto...ne kuham prav pogosto :-\

Kako pripravim joto s kislim zeljem ali kislo repo na moj svojstven način, pa se nihče ne pritožuje, ampak je vsklik "Hura, jota"

Za 6 ljudi:
v ekonom loncu skuham približno 1 kg olupljenega krompirja, nekaj ga narežem na drobcene koščke (manjše kvadratke), zraven vržem še nekaj strokov olupljenega česna, dodam sol po okusu. Že v naprej imam skuhan fižol.
Krompir kuham približno 4 min (ko lonec piska). Ga odprem, vzamem ven cele krompirje in v posebni posodi s paličnim mešalnikom zmiksam krompir in približno dve zajemalki fižola z nekaj tekočine iz lonca). Potem vse to prelijem nazaj v lonec ter k vsemu dodam še eno zajemalko celega kuhanega fižola. Če je zelje ali repa zelo kisla jo prej na kratko prekuham ali pa samo sperem pod tekočo vodo ter priložim v lonec. Zraven dam tudi kos prekajene šunke, reberc ali pa dva para prekajenih klobas ter vse to kuham še nekaj časa.  Pred koncem kuhanja naredim še finale: v ponev dam nekaj obele ter na njej narahlo prepražim malo moke ter na koncu dodam nekaj sladke paprike ter vse to vlijem v lonec.  Začinim še s sveže zmetim črnim poprom, malo vegete in soli po okusu.
Končni rezultat je slastna rahlo zgoščena jota, ki gre vsa v promet še isti dan.
Dober tek :)
"Prava modrost pride, ko spoznamo, kako malo razumemo o življenju, o sebi in svetu okoli nas" - SOKRAT

Usui reiki mojster-učitelj; Theta Practitioner™; astrologija;

DZK 151

Offline Andres

• Administrator
  • Naša kri
    • Nenavadno
« Reply #328 on: January 07, 2008, 10:40:07 PM »
Me veseli, da je prišla še ena jota na jedilnik.  Tisti, ki ste že dlje časa na forumu bržkone tudi veste, da kadar dobim obisk posebne vrste vstanem iz portirnice in naredim joto. Ker bo naslednji obisk v kratkem že tu, je tale tvoj recept Princes resnično dobrodošel.  Ko sem ob podobnem obisku delal joto nazadnje, je ta morala biti brezmesna in s tem povezano niti ne tako okusna.

Andres
Moja astro karta

9ZK število 858

Offline Princes

• Mojster
« Reply #329 on: January 07, 2008, 10:49:40 PM »
Veš, v naših krajih velja načelo, da v joto mora "prasc past notr" v taki ali drugačni obliki, potem pride do pravega okusa prave primorske jote. Vse drugo so samo približki.
"Prava modrost pride, ko spoznamo, kako malo razumemo o življenju, o sebi in svetu okoli nas" - SOKRAT

Usui reiki mojster-učitelj; Theta Practitioner™; astrologija;

DZK 151