Večkrat na jedilniku pri nas ;
ZELJNA ZLOŽENKA
Rabimo;
- vlečeno testo (en paket)
- glavo zelja,lahko tudi kislega (večja- dovolj polovica)
- čebula
- maslo ali margarina
- sol - poper-kumina ,česenj
Polivka;
Smetana, jace ,malo vegete ali naravne zel.mešanice,peteršilj;
- globok pekač
Postopek;
Zelje narežemo poljubno,kocke ali kot za solato -lahko tudo bolj na debelo,
medtem si narežemo čebulo ali dve ,ter damo opražit na maslo ali margarino in dodamo vse začimbe.
Pražimo samo ,da malo bolj oveni,sicer se na dnu nabere preveč tekočine.
Vlečeno testo namerimo na velikost pekača. Priporočam dve plasti, s tem da vmesno premažete z maslom .
Potem samo še delate plasti,testo -zelje. Zadnja je testo ,ki ga spet premažete -- uporabite čopič.
Nato naredite toliko polivke ,da samo malo bolj prelije vrhnjo plast in ,da malenkost steče še ob robove.(cca 2 dcl ,odvisno od
širine -površine pekača).
Pečica naj bo na 180 stopinj,če vam slabo peče pa 190 -200 stopnj.
V pol ure imate pečeno krasno predjed, prilogo ali samostojno jed.
Lahko pa si prikrojite tudi druge zelenjave.
DOBER TEK
-