Se retro Merkur v natalni karti lahko kaže na naslednji način:
- ne najdeš takoj stavka, da bi odrezal nazaj oz. dal primeren odgovor, komentar;
- brskanje po preteklosti oz. stalno vračanje v preteklost, gledanje nazaj;
- izjemen spomin (vsega življenja);
- včasih ti pozno potegne 
- ne znaš se izrazit, kot bi si želel; velikokrat (prevečkrat) te razumejo napačno
In še kaj......
Moj je pač tako specifičen, da brskam, kaj bi lahko pomenil... ker v večini teorij se ne najdem.
Je vladar tvoje karte in kot tak tudi zelo pomemben. Ima težke aspekte z luno in jupitrom ter precej natančno opozicijo z uranom in konjunkcijo s kironom...
Imaš ga v ovnu in retrogradno, verjetno težko poveš direktno kaj želiš, ko pa to pride na plano je lahko premočno, nenadno in eksplozivno (opozicija z uranom).
Kolikorat si imela občutek, da te ljudje lahko ranijo z besedami, da so verbalno napadalni do tebe, lahko tudi maščevalni, podtalni (postavljen je v 8.hiši) in kolikorat si sama imela občutek,da si verbalno koga prizadela? To je vprašanje kirona, ki je ranitelj...in na koncu zdravitelj...Si mogoče opazila, da lahko s komunikacijo druge tudi zdraviš, da lahko najdeš za druge primerne besede, ki jih potolažijo? In izražanje čustev je verjetno tudi boleća tema (Merkur v kvadratu z luno) Ste doma sploh lahko odkrito govorili o svojih občutkih?Pri retrogradnem sem sama opazila, da večino komunikacije naredijo sami s sabo, znotraj sebe, da se veliko pogovarjajo navznoter... tvoj r merkur v ovnu se verjetno jezi nate, te nadira,pač ovnovski princip...In ne pozabi na precej natančno opozicijo z uranom, ki daje takšnemu merkurju genialne zamisli, ideje, kjer je lahko izredna povezava z razumom...In brskanje po sebi, o ja, seveda pri retrogradnem merkurju in še v 8. hiši, brskaš, brskaš in spet brskaš, dokler ne prideš do tiste najbolj temne, najbolj skrite točke...
Na splošno retrogradni merkur ni nujno slab, večje probleme sem opazila pri ožganem merkurju...
Je pa pri tebi vladar 3.hiše (merkurjeva hiša) venera v 9. hiši, ki je v lepem polsekstilu z merkurjem, tako da znaš tudi lepo govoriti, tuji jeziki ne bi smeli biti problem, mogoče celo lažje komuniciraš kadar si v tujini, v stiku s tujci, na predavanjih..