Bajduvej. Dobro bi bilo, da ste sami s sabo iskreni. To je ponavadi takrat, ko druge ne bomo prepričevali o svojem "prav" haha. In se torej vprašali, ali od začetka prvega vala skoz in dosledno upoštevate ukrepe? Si pravilno nadanete masko? Si jo pravilno snamete? Jo pravilno SHRANITE?! Jih menjavate vsak dan ali celo več krat na dan? Ali uporabljate tudi svoje osebno razkužilo, vedno in povsod? Vsakič, ko zapustite dom, vsakič, ko vstopite in IZSTOPITE iz trgovine, BENCINSKE, BANKOMATA(!) ali kakršnega koli objekta, ker za prenos virusa ne rabiš veliko. Vsakič, ko greste na bencinsko, ko primete denar, pismo v nabiralniku, karkoli pač že. Nešteto je možnosti. Ste dosledni? Sami sebi odgovorite, ne meni. Eni mislite, da je takšen virus možno zatreti kar tako. Se ga ne da.
Bi se ga dalo veliko hitreje omejiti, če bi se ukrepi sprejeli dosti prej in če bi se tudi meje zaprle. Ampak ja, gremo dopustovat na hrvaško, naprimer, ko je bilo tam že vse okuženo in tudi uradno zelo ZELOOO slabo stanje, je tam bilo največ slovencev. Pa dobro, pustimo jim odprte meje, pa dobro, pustimo jim še dovoljene vikend prehode in tak naprej. Veliko je bilo slabih odločitev in v bistvu največji kiks je bil to, da so se ukrepi sprejeli veliko prepozno. In to je to. Vsa umetnost je to. Razlika je samo v tem, da velika večina se ni zavedala, kaj bodo vse te prepozne odločitve in ukrepi prinesli. In tista večina zdaj joka in obtožuje in krivi druge, kar je pa resnično pomilovana vredno. Zdaj samo še čakamo izjavo kakšne strokovnjakinje, da napiše, da tisto izpred treh mesecev nazaj nima veze s tem. Hahaha
No jaz uporabljam vse to kar si naštel in še več. Masko vedno in povsod. Tukaj sploh ni debate. Rutinsko umijem roke vsakič ko primem za karkoli, kar ni v mojem stanovanju. Vsakič. Če ni moč umiti roke, imam pri sebi razkužilo. Delam od doma, ne družimo se z nikomer. Trgovina on line...vse zadeve, ki jih prinesejo gredo za tri dni v karanteno. Isto vsi papirji, ki jih dostavijo stranke. Možnost, da dobim virus sem zmanjšala na minimum. Vseeno enkrat na mesec peljem mami na kemoterapijo - to je edini stik. In si ne morem privoščiti, da bi kaj staknila.
Kar se pa tiče ukrepov, ne vem kje živiš, ampak v moji okolici se ljudje zelo, zelo dolgo niso držali prav ničesar. Stranke so dobile recimo karantensko odločbo, pa je prišel k meni v pisarno, kaj je pa to, daj mi povej. Torej pozitiven, ve da je pozitiven, pa je majmun prišel vprašat kaj je to. Spet drugi pride čisto prehlajen, komi govori, brez maske. Delodajalec 30 zaposlenih, od tega 15 okuženih....ampak nima veze, gremo mi zdaj v Belgijo malo delat. Hvala klincu jih je potem Belgijska policija prijela in odpeljala nekam in tam dala v karanteno. Ljudje so poleti se švercali iz Bosne, Srbije, Kosova čez hrvaško...so tam plačali par dni dopusta, kao sem bila na Hrvaškem. Ali pa čez Avstrijo. Iz moje ožje družine teta pozitivna, stric in sestrična morata v službo, delodajalec ne pusti, da ostaneta doma, kljub temu da sta v stiku s pozitivnim. Soseda me vabi, da novo leto preživimo v Kranjski gori na žurki, pridi cel žur bo. Ene 5 družin bo. V sosednjem bloku majo psihiča, ki pljuva na kljuke in to razmaže. So ga zadnjič dobili. Super. Druga soseda, dela na črno, vsak dan 10 strank obdela - kozmetika. V maske ne verjame, ker to javno objavlja na FB. Torej zakaj bi jih zdaj nosila med delom na črno. Lahko ti povem še pa još primerov kje se folk ne drži. Kako vem, imam servis - trenutno 100 strank, mi nosijo odločbe, vem kaj se dogaja pri njih, poznam stališča direktorjev in nemoč nekaterih delavcev.
Torej, kjer smo sfalili. Predvsem v karantenskih odločbah in sledenju stikov. Tukaj je glavni fail. Fail, da smo verjeli, da bodo ljudje sami dovolj odgovorni, da bodo klicali za karantensko odločbo, da bodo delodajalci odgovorni (eni pač niso, ne si zatiskat oči). Če bi država vploklicala brezposlne, študente, kogarkoli pač da bi pomagal pisati karantenske odločbe in slediti stikom, garantiram da tega problema ne bi bilo. Tako pa je narod prepuščen sam sebi in veliko tistih, ki bi se mogoče držali ukrepov se ne, ker jih drugi zavedejo. Tako je pa nedopustno, da je nekdo v družini okužen, drugi morajo pa delat. Vsi bi morali imeti karanteno avtomatično. Prav tako če se nekdo okuži v službi, da gredo njegovi stiki za 10 dni v karanteno. Ljudem omogočiti en mehurček s katerim se lahko družijo, ker pač eni ne znajo brez družbe. Torej omogočiti, da določijo eno družino s katero se lahko družijo. Ampak potem samo ta družina, ni več še 100 njih. 100% nadomestila za karanteno. Pustit frizerke in ostalo odprto, ampak stroga kontrola le tega. To ne pomeni, da bo tako kot je bilo pri meni par mesecev nazaj, ko je rekla a dam lahko masko dol in jo je že dol tlačila, kao sej bo rekla ja. Pa sem rekla da ne. Pa me je gledala ja kaj je s tabo, Pa sem rekla da ne, da prosim če lahko da masko gor, brez tega se ne bom strigla. No pol popoldne je pa sporočila da je sin zbolel. Take se pač mora kontrolirat. Zadeva ne bo trajala večno. Samo v tem času je pa treba zadeve organizirati tako, da bo najmanj škode za državo.