Sem malce za nazaj prebrala in bom kar v enem postu vse pokomentirala.
Normativ za oblikovanje 2 oddelkov je 29 učencev, vpisanih na začetku šolskega leta. Če jih je na začetku šolskega leta 28 in se potem sredi leta vpiše še en, bo to leto še vedno en oddelek.
Problem današnjega šolstva je ta, da otroci prezgodaj pridejo v šolo. Res da so na MŠŠ s tem želeli ublažiti prehod z vrtca v šolo, ampak ga niso. Učenci 1. razreda šole ne dojemajo kot šole, tudi aktivnosti pri predmetih so take, ki bi lahko bile v vrtcu. Potem imajo pa do 3. razreda itak opisno ocenjevanje (torej brez ocen) in si kar dosti otrok ne razvije nekih delovnih in učnih navad. Potem pa pridejo v 4. razred, kjer se morajo pa dejansko začeti učiti, če želijo dobre ocene, oni pa ocen sploh še ne razumejo. Bi bilo bolje, da bi šli v šolo s sedmimi leti, nato v prvem razredu ne bi bilo ocen, v drugem pa že (in šola bi imela 8 razredov).
V šolah je kar nekaj učencev s posebnimi potrebami in odločbami, pri dosti teh pa opažam, da se ne učijo sproti, ampak pred testi, ravno ti učenci bi se pa morali sproti učiti, ker mu potem 2 dni pred testom itak ne gre toliko v glavo, kot če bi sproti delal. In potem je ocena negativna, starši pa grdo gledajo učitelja.
Starši se morajo tudi zavedati, da imaš v razredu poleg njegovega otroka tudi druge in je vsak poseben na svoj način. Lahko se zgodi, da imaš v razredu s 15 učenci 5 učencev z odločbo - en ima težave na vedenjskem področju, 2 na učnem, potem imajo kakšni disleksijo, kakšni Aspergerjev sindrom, nato težavne otroke (brez odločb) in potem se znajdi kakor se pač lahko. Pri tem te pa preganja učni načrt. Staršem je drugače, ker imajo doma le svojega otroka in se mu lahko v celoti posvetijo, učitelj ima pa še +14 (in več) dodatnih otrok. In večina staršev tega ne razume, kar nekaj na naši šoli jih pa doma svojim otrokom ne pomaga (pa naj gre za njihovo lastno pomoč, pomoč sošolcev ali pomoč v obliki inštrukcij).
Kar se tiče vsebin pri predmetih - OŠ naj bi ti dala nek osnoven in splošen pregled nad tem predmetom, ampak pri nekaterih so kakšne stvari res preveč podrobne in včasih življensko nepomembne. Jaz lahko govorim za angleščino, ker to učim in poznam. V 20 letih se ni kaj dosti spremenilo, učbeniki so kvečjemu boljši, na voljo je več vaj (na internetu, v knjigarnah), jaz svojim učencem vsako slovnično stvar razložim in jo potem utrjujemo in utrjujemo (pripravim še delovne liste, torej ne delajo le nalog v učbeniku in delovnem zvezku), pa vidim, da se nekateri še vedno doma ne učijo (pa bi se itak lahko že v šoli, glede na količino vaj, ki jih naredimo). V dosti šolah imajo učenci pred pravim testom še poskusni test, česar jaz v svojem šolanju nisem niti enkrat doživela in se jih kvečjemu še bolj ''razvaja'' kot nas. Tudi razlagali mi niso tako in toliko kot jaz svojim učencem. Seveda pa je od učitelja do učitelja odvisno. Jaz lahko tukaj govorim le zase (kar se pouka tiče).