Author Topic: Kaj je duhovnost?  (Read 79984 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Maja

• Lipicanec
  • Freedom is my security.
Kaj je duhovnost?
« on: August 24, 2011, 10:56:25 AM »
Bom kar odprla novo temo.

Na tem forumu se toliko govori o duhovnosti ...
Kaj je za vas duhovnost?
Kaj je duhoven človek, katera merila mora dosegati?
Kako duhovnost prakticirate v svojem življenju?

Razpišimo se ...  ;D

9ZK 656

Offline Tea

• Moderator
  • Lipicanec
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
Re: Kaj je duhovnost?
« Reply #1 on: August 24, 2011, 01:59:24 PM »
Ko duša sreča pamet se lahko začne pot

www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif

Offline Nena

• Grupa Biokibernetika
  • Sple. Simbol
« Reply #2 on: August 24, 2011, 05:28:54 PM »
Ko duša sreča pamet se lahko začne pot

:) :) :-*
Klasične masaže
Theta Practitioner™
"whether you think you can or you can't, either way you're right"
http://nena1309.blogspot.com/

astro karta

DZK 115

Offline lordwolf

• Uporabnik
  • **
    • homepage
« Reply #3 on: August 24, 2011, 06:30:04 PM »
Mislim, da sem dal že enkrat prej:

http://www.forum.hr/archive/index.php/t-15448.html

Kar se mene tiče, je duhovnost ena velika zguba časa... XD
spremeni sebe in boš druga oseba. Očisti svoje smeti in boš to kar si.

Offline Jernej

• Mojster
« Reply #4 on: August 24, 2011, 09:03:15 PM »
Enajst ur stara tema, pa smo prišli od uvoda, ki le sprašuje do tekmovanja v enovrstičnih opisih. Nekako si tega ne morem preokvirit v "razpisavanje".

Če izhajamo iz delitve o telesu in duhu, je definicija zelo preprosta. Duhovnost so vse aktivnosti, ki jih posameznik izvaja, ko se ukvarja s svojim duhom, dušo, psiho... Poimenujte jo po svoji najljubši presoji. Konec koncev je tako ali tako vse v možganih.
In ravno zato, ker je v možganih, različni ljudje producirajo in tržijo različne metode, ki ponavadi izhajajo iz nekih davnih ceremonij. V "prazgodovini" so verjeli, ker niso poznali drugega. Danes, se mi zdi, nekateri verjamejo v "nadnaravno", ker bi si želeli, da bi običajne stvari imele skrit, višji pomen. Posvetno očitno ni več dovolj zanimivo.

Lignit so včasih kopali za ogrevanje hiš. Še sosed ga je vozil s svojim tamičem (TAM 80 T 50, če ne poznate ponarodelega izraza). Zdaj se nikomur več ne ljubi vsako zimo prekladat dveh ton premoga, zato se ga razbije na koščke, spolira in prodaja kot kristal (?!), ki "nevtralizira in očiščuje energetsko polje nesoglasnih energij. Uravanva korensko čakro in stimulira kundalini." Vem samo, da je v osemdesetih letih vzdrževal energetsko polje toplotne energije domače hiše, da naša korenska čakra (beri: rit) ni zmrznila pozimi.

Ja, treba je vzdrževat iluzijo. Zato se vzame delčke starih naukov, malo se jih skombinita, en kanček globalizira, kvantno-fizikalno interpretira (zato, da zveni bolj znanstveno, čeprav se bo vsak, ki je približno prelistal drugo Kladnikovo knjigo visokošolske fizike, vsaj zdrznil ob "razlagah") in aplicira na večini religij skupno osnovo (zato, da se lahko vsak malo najde noter). Taka duhovnost ima potem dodano vrednost, kar je fraza, ki ekonomistom povzroča mokre sanje, ker osmisli njihov obstoj. Vse skupaj je bolj za show, ali pa vsaj za avditivno, vizualno ali kinestetično sidro, ki pomaga človeku v duhovno zamaknjenost. V splošnem je to tudi okej.

Možgane tvori po grobi oceni sto milijard med sabo povezanih nevronov. Računalniško gledano imamo kapacitete za stotine terabajtov. Ravno ogromna količina podatkov, prepoznvanje vzorcev vedenja in gibanja ter prepletenost povezav skupaj z asociativnim spominom tvori nekaj, čemur pravimo intuicija.

Da bi prepoznal svoje vedenjske vzorce se mora človek obrnit navznoter v opazovanje samega sebe. Zelo huda naloga za ekstravertirance. Na srečo obstaja dosti pripomočkov. Ena od njih je tudi astrologija. Hudo splošna, a vendar dovolj dobra, da se človek zamisli, ali je nemara le res, kar piše za določen aspekt, pozicijo, tranzit ali kaj četrtega.
Preverjanje prepričanj pri Thetahealingu je druga metoda. Časovna premica ali Diltsova piramida ali pa čisto navaden svetovalni pogovor so le nekatere od ostalih. Ko je problematičen mentalni vzorec odkrit pa se ga da rešit. Spet na več različnih metod. Ne bom vseh našteval. Tudi te se v določeni meri dotikajo duhovnih tehnik. Večinoma pa so psihološke.

Duhovnost ne potrebuje kadila, sprejev, kamnov, tinktur, dišav... Samo človeka, ki se odmakne v prostor, ki mu povzroča ugodje, umirjenost. Tam lahko očisti svoje misli civilizacijske navlake in v stanju transa dostopa do mnogokrat več informacij, kot jih se jih lahko zavestno spomni (nekaterim se to zdi magično, je pa povsem normalen pojav). Tam se sooči s svojim umskim vzorcem in ga razstavi, analizira, popravi (ali pa da popravit višji sili, če upa, da bo kaj bolje narejeno) in ga potem zavestno začne izvajat v realnem svetu.
Včasih pa se je prijetno na štoru ob robu gozda enostavno sprostit in obstajat z naravo, dokler je nič-kaj-dosti-duhovni zagovorniki napredka ne pretvorijo v lokalni vaški hipermarket.

Merila? Včasih se je reklo, da je dobro, če človek premore malo duševne kulture. To bi zadoščalo za začetek. Imeti standardizirano mero za nekaj tako subjektivnega, kot je duhovnost, je celo za moje pojme - nesmisel.
« Last Edit: August 24, 2011, 09:07:28 PM by Jernej »

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #5 on: August 24, 2011, 10:19:53 PM »
Sedi pet, Jernej  :)
Karmična astrologija, Natalna astrologija, Horarna astrologija, Medicinska astrologija, Naturopatija.

Moja astro karta
https://www.flickr.com/photos/201233298@N04/53922692074/in/dateposted-public/

Offline lordwolf

• Uporabnik
  • **
    • homepage
« Reply #6 on: August 25, 2011, 12:02:23 AM »
To Jernej, sekaj :D

Pod "duhovnost" se je spravilo en kup biznisov. sicer nimam nič proti, če se energije (Beri: denar) malo izmenjujejo, ko nekdo nekomu pomaga. Vsekakor raje vidim, da če nekomu dobro svetujem, le ta izboljša svoje življenje in me potem, ko je pomirjen in rasvetljen povabi na večerjo, z dobrim vinčkom in prijetnim klepetom :) Vendar v današnjih časih, ko se mi nekdo okliče "guru", bi mu ga najraje U-Gural jaz, še posebej če je lepo dekle.

Človek se v tem obdobju razvija v svoje (kot mu pravim) NARAVNO STANJE. Torej da zaživi v miru in harmoniji najprej s samim seboj in posledično z vsemi ostalimi. nihče ni "več" in nihče ni "manj". En drugemu lahko postanemo učitelji in ob enem učenci. Zato je duhovnost izgubila pomen v mnogih primerih, vsekakor je pa doprinesla bistveno. Da so se ljudje obrnili vase. najboljša knjiga, ki mi je že leta vodilo je Siddharta od Hermann Hesse. Sami se iščemo in sami se najdemo. Ljudje vmes so samo smerokazi ;)

Kot bi rekel Boris "whatever works" ;)

Offline Maja

• Lipicanec
  • Freedom is my security.
« Reply #7 on: August 25, 2011, 08:42:31 AM »
Človek se v tem obdobju razvija v svoje (kot mu pravim) NARAVNO STANJE. Torej da zaživi v miru in harmoniji najprej s samim seboj in posledično z vsemi ostalimi. nihče ni "več" in nihče ni "manj". En drugemu lahko postanemo učitelji in ob enem učenci. Zato je duhovnost izgubila pomen v mnogih primerih, vsekakor je pa doprinesla bistveno. Da so se ljudje obrnili vase. najboljša knjiga, ki mi je že leta vodilo je Siddharta od Hermann Hesse. Sami se iščemo in sami se najdemo. Ljudje vmes so samo smerokazi ;)

V redu. Vidim, da se strinjamo, da je "duhovnost" osebna zadeva vsakega posameznika. Da spravi v red sebe, zna živeti sam s sabo ter da je koristen in nemoteč za okolico. Vse je v tem.

Kaj pa te želje po izkušanju izvenzemeljskega? Meni to ne spada pod duhovnost, ampak deluje bolj kot fanatizem. Zakaj človek vedno potrebuje en "čudež", malika ali karkoli? Zakaj sam sebi ni dovolj? Saj je vse v nas. Okolica ni za nič kriva.
9ZK 656

Offline skorpijonka

• Mojster
« Reply #8 on: August 25, 2011, 09:16:31 AM »
Jernej, bravo!!!!  :P

Offline Tea

• Moderator
  • Lipicanec
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
« Reply #9 on: August 25, 2011, 09:42:55 AM »

Kaj pa te želje po izkušanju izvenzemeljskega? Meni to ne spada pod duhovnost, ampak deluje bolj kot fanatizem. Zakaj človek vedno potrebuje en "čudež", malika ali karkoli? Zakaj sam sebi ni dovolj? Saj je vse v nas. Okolica ni za nič kriva.

Ker ni treba prevzeti odgovornosti zase in svoje življenje.
www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif

Offline sasa

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #10 on: August 25, 2011, 09:53:35 AM »

V redu. Vidim, da se strinjamo, da je "duhovnost" osebna zadeva vsakega posameznika. Da spravi v red sebe, zna živeti sam s sabo ter da je koristen in nemoteč za okolico. Vse je v tem.

Zato ker ljudje raje iščejo "krivdo" nekje drugje, kot pa da bi jo poiskali znotraj samih sebe. Ne čutijo se dovolj močne, da bi lahko nekaj dosegli. Če pa nekdo že pride do nečesa, pa potem postane prevzeten in se ima za nekaj več. Kot so potem recimo oderuški treningi, seminarji, knjige in samo njihova ideja je najboljša ter ena in edina.

Ljudje rajši slepo sledijo nečemu, kot pa da bi se zazrli sami vase in znotraj sebe našli vse odgovore, ki jih potrebujejo. Sledenje maliku... Spominja me na rek po liniji najmanjšega upora. V smislu, "če bom delal/a tako, kot pravi on/a, bom uspel/a, drugače pa ne." Lažje je ljudem slediti in delovati tako, kot jim nekdo drug pravi, kot pa da bi mogoče malce "priredili" tehnike oz bolje rečeno, da bi našli tisto tehniko, ki NJIM najbolje ustreza in ne večinski populaciji.

Ljudje so si med seboj tako različni, da je praktično nemogoče "iznajti" tehniko, ki bi bila vsem pisana na kožo. Kar je meni prav, ni nujno, da je tebi in obratno.

Duhovnost... Ko se obrneš stran od materialističnega, ko se zazreš sam vase in poiščeš vse odgovore, mir in srečo znotraj sebe. Pa naj to pomeni meditacija, sprehod po naravi s psom, ležanje na plaži, poslušanje umirjene glasbe, karkoli pač že nekomu ustreza. Vsak ma svoje. Osebno pa vidim največjo težavo v tem, ko ljudje hodijo na raznorazne seminarje, obiskujejo nevem kakšne voditelje, pa se še vseeno ne premaknejo nikamor. To potem, vsaj po mojem mnenju, ni duhovnost, temveč sleplenje samega sebe in vseh ostalih okoli sebe. Takim ljudem bi verjetno pomagala samo macola po glavi, da se zbudijo iz spanja.

Druga "težava" je v tem, da raznorazni voditelji, maliki, idoli, karkoli jim pač že rečete, dejansko nekaj "iznajdejo" (v narekovajih je zato, ker je tako ali tako vse skupaj obujanje starodavnega znanja in ni zatorej nič novega, ker imamo vsi to v naših celicah, samo spustiti moramo to na plano), živijo nekaj časa po tej metodi, potem pa jih prevzame materialistični svet na naši prelepi Zemlji in začnejo skorajda izkoriščati ljudi in od njih pridobivajo zgolj in samo materialno korist. Taki ljudje cepnejo na zadnji stopnički, ker jih potegne nazaj v svet materializma in izkoriščanja. Niso vsi enaki, eni imajo lepo vse porihtano in delajo vse tako, kot je treba, po pravilih, nekateri včasih celo potem namesto denarja ponudijo na voljo drugačno energetsko izmenjavo. To se za moje pojme zdi dobra ideja, ker konec koncev nekateri ljudje, ki so izgubljeni popolnoma, so izgubljeni tudi finančno.

9ZK 674

Offline skorpijonka

• Mojster
« Reply #11 on: August 25, 2011, 10:48:32 AM »
Saša...  :-* ang: ang: ang: ang:
Perfektno si napisala.

Offline lordwolf

• Uporabnik
  • **
    • homepage
« Reply #12 on: August 25, 2011, 11:40:05 AM »
Saša, se strinjam s tem kar si napisala. V materialnem svetu ni nič narobe, saj so to le stvari. Tu bi ljudje lahko največ zvedeli o sebi, če bi se samo naučili poslušat same sebe :)

kakšen odnos imaš do nečesa, kar ni živo? Človek je tu, da živi v obilju. Takem, ki ga sam rabi, ne kar te reklamni plakati v trgovinah prepričajo ;)

Offline Neska

• Veteran
  • It is always time to change...
    • aurora
« Reply #13 on: August 25, 2011, 03:18:03 PM »
Saša se popolnoma strinjam s teboj.
In definitivno, kot praviš lordwolf, tudi z materialnim ni nič narobe, v končni fazi, hvala Bogu za vse dobrine...le da bi res morali ljudje sebe poslušat, kaj je tisto kar potrebuje(m)jo, ne pa da se na vsakem koraku pusti(m)jo skorumpirat, brez česa več ne more(m)o živeti ;)
ThetaHealing Practitioner™
Masaže

http://shrani.si/f/3g/3u/2vZ38ih7/astro2at01snezana7288415.gif
DZK 555

Offline Jernej

• Mojster
« Reply #14 on: August 30, 2011, 10:54:38 AM »
Človek je tu, da živi v obilju.
Se mi dozdeva, da je to samo marketinški trik vseh avtorjev, ki v svojih knjigah uporabljajo zakon privlačnosti. Jasno, da bi skoraj vsak vsaj za en dan imel na razpolago vilo z bazenom in Rollsa s šoferjem. In potem narod hodi na predavanja, seminarje, kupuje knjige, dvdje, cdje... Efekt je pa...No, recimo, da sovpada s statistično naključnostjo, ko tudi slepa kura na omejeni ploskvi najde zrno, če kljuva dovolj dolgo.
Dajmo uporabit še teorijo o karmičnem dolgu in zakon recipročnosti. Če si ga s premoženjem "sral" v prejšnjem življenju, zdaj obilja ni-ni. Kako se potem aplicira zgornja trditev?
« Last Edit: August 30, 2011, 10:58:19 AM by Jernej »