Author Topic: Sklepanje kompromisov  (Read 82905 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Maja

• Lipicanec
  • Freedom is my security.
Sklepanje kompromisov
« on: October 05, 2011, 09:25:40 AM »
Ker sva s Sašo že zastavili nekaj na to temo v eni izmed rubrik, pa tudi s partnerjem sva včeraj nekaj govorila glede tega ... Bi lahko kaj več na to temo rekli v posebni rubriki.

Torej. Kakšno je vaše mnenje o sklepanju kompromisov? In kako jih vi sklepate?
Kaj je sploh kompromis? Do katere mere gre za kompromis in kje se potem začne žrtvovanje in podrejanje?
Je sklepanje kompromisov nujno za obsotoj odnosa?

S partnerjem sva včeraj govorila o tem, da pri nama sploh ni kompromisov. Ker obema vedno isto paše. Imava veliko srečo, da sva na taki valovni dolžini. Niti ne bi hotela, da bi z mano kdo sklepal kompromise - nič več. Seveda je bilo v prejšnjih razmerjih veliko tega, je šlo tudi kar precej za žrtvovanje. No, ampak na izkušnjah se učimo. Zdaj vem, da ne bi šla počet ničesar, kar mi ne bi bilo po volji. Niti ne bi hotela, da se kdo podreja meni, ker mi še zdaleč ne bi bilo v užitek početi nekaj, kar sem hotela po vsej sili doseči, obenem pa bi se zavedala, da je osebi poleg mene neprijetno.

9ZK 656

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
Re: Sklepanje kompromisov
« Reply #1 on: October 05, 2011, 09:37:02 AM »
In kaj je zate kompromis? Boš rekla, da NIKOLI nimata različnega mnenja? On bi gledal fuzbal, ti bi gledala košarko  8) , on bi spal, ti bi telovadila, on bi jedel v kitajski restavraciji, ti bi jedla čevapčiče, on bi si rit brisal z dvoslojnim, ti s troslojnim papirjem...itd, itd....

Ne govorim o ne vem kakšnih razkorakih, ampak majhnih vsakodnevnih stvareh, ki so tudi neke vrste kompromis.

In zdaj se ne spomnim kdo je to rekel, ampak rekel je:kdor ni nikoli znorel v zakonu (partnerstvu) ta ni normalen  ;D 
Karmična astrologija, Natalna astrologija, Horarna astrologija, Medicinska astrologija, Naturopatija.

Moja astro karta
https://www.flickr.com/photos/201233298@N04/53922692074/in/dateposted-public/

Offline Maja

• Lipicanec
« Reply #2 on: October 05, 2011, 09:44:20 AM »
Bolj, ko razmišljam, se res ne bi mogla spomniti situacije, kjer bi morala skleniti komromis ... Niti pri teh najmanjših stvareh.

Kaj je zame kompromis? Situacija, v kateri si osebi želita različno, potem pa eden popusti in se prilagodi drugi strani. Od velikih do malih stvari ...
9ZK 656

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #3 on: October 05, 2011, 09:48:06 AM »
Kar narediš preko sebe, je žrtvovanje.
Vse ostalo ni žrtvovanje, pa tudi če narediš "kompromis".
Vprašati se moraš ali nekaj narediš zato, da boš drugemu ugajal in ne bo prepira ali to želiš narediti iz srca in v tem uživaš.
Ko se človeku utrne želja, je vse stvarstvo usmerjeno k temu, da se ta želja izpolni.

Offline Jernej

• Mojster
« Reply #4 on: October 05, 2011, 09:49:19 AM »
Kompromis je, da vsak malo popusti. Nihče nima točno tistega, kar je hotel. Oba sta pa sprejemljivo zadovoljna z "izplenom".

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #5 on: October 05, 2011, 09:50:27 AM »
 :D  No potem bom pa vprašala tvojo boljšo polovico kolikokrat je popustil in kupil trislojni papir  ;D 
Karmična astrologija, Natalna astrologija, Horarna astrologija, Medicinska astrologija, Naturopatija.

Moja astro karta

Offline Maja

• Lipicanec
« Reply #6 on: October 05, 2011, 09:50:34 AM »
Ja, konsenz. Ampak če se to ves čas dogaja, bi lahko rekli, da pri dolgotrajnem sklepanju kompromisov nihče nikoli ne dobi tistega, kar dejansko želi? Je to dobro?  ???
9ZK 656

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #7 on: October 05, 2011, 09:51:01 AM »
Kar narediš preko sebe, je žrtvovanje.
Vse ostalo ni žrtvovanje, pa tudi če narediš "kompromis".
Vprašati se moraš ali nekaj narediš zato, da boš drugemu ugajal in ne bo prepira ali to želiš narediti iz srca in v tem uživaš.

:-*

Moja astro karta

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #8 on: October 05, 2011, 09:53:17 AM »
Ja, konsenz. Ampak če se to ves čas dogaja, bi lahko rekli, da pri dolgotrajnem sklepanju kompromisov nihče nikoli ne dobi tistega, kar dejansko želi? Je to dobro?  ???

Za dober zakon so kompromisi pomembni, sploh ko imaš otroke. Danes grem jaz ven, ti čuvaš otroka, jutri obratno. jaz ga dajem spat, ti ga kopaš itd. Vse to so kompromisi, dolgotrajni....ampak s tem rasteš, se učiš in ljubiš.
Če pa imaš občutek, da se žrtvuješ, potem se pa najbolje da poročiš s copato pri kateri ne bo žrtvovanj  :D

Moja astro karta

Offline Maja

• Lipicanec
« Reply #9 on: October 05, 2011, 09:55:17 AM »
:D  No potem bom pa vprašala tvojo boljšo polovico kolikokrat je popustil in kupil trislojni papir  ;D

Mogoče po mojem pisanju izgleda, da se on toliko prilagaja, če že jaz ne sklepam kompromisov. Ne. Res se za nobeno stvar ne pogajava.
Pa sva si različna, ampak v skupnih stvareh pa delujeva spet kot celota. Isto s to kolegico iz otroštva. Kamorkoli sva kdaj šli, vedno nama je pasalo isto. Mogoče pri tem pomaga moj stil v zasebnih odnosih - malo odnosov, ampak ti zelo kvalitetni.
9ZK 656

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #10 on: October 05, 2011, 09:55:54 AM »

Mogoče po mojem pisanju izgleda, da se on toliko prilagaja, če že jaz ne sklepam kompromisov. Ne. Res se za nobeno stvar ne pogajava.
Pa sva si različna, ampak v skupnih stvareh pa delujeva spet kot celota. Isto s to kolegico iz otroštva. Kamorkoli sva kdaj šli, vedno nama je pasalo isto. Mogoče pri tem pomaga moj stil v zasebnih odnosih - malo odnosov, ampak ti zelo kvalitetni.

A živita skupaj  ;)

Moja astro karta

Offline Maja

• Lipicanec
« Reply #11 on: October 05, 2011, 09:56:14 AM »

Za dober zakon so kompromisi pomembni, sploh ko imaš otroke. Danes grem jaz ven, ti čuvaš otroka, jutri obratno. jaz ga dajem spat, ti ga kopaš itd. Vse to so kompromisi, dolgotrajni....ampak s tem rasteš, se učiš in ljubiš.
Če pa imaš občutek, da se žrtvuješ, potem se pa najbolje da poročiš s copato pri kateri ne bo žrtvovanj  :D

Ja, pomembna je čustvena interpretacija teh kompromisov ...
9ZK 656

Offline Maja

• Lipicanec
« Reply #12 on: October 05, 2011, 09:57:21 AM »

A živita skupaj  ;)

Skupnega stanovanja še nimava, preživiva pa 95% prostega časa (ko nisva v službah) skupaj.
Skupno življenje bo zadevo samo še olajšalo.  ;)
9ZK 656

Offline Ametist

• Uporabnik
  • **
« Reply #13 on: October 05, 2011, 09:58:05 AM »
Skozi dolgoletno partnersko življenje ugotoviš, da je vsak dan en sam kompromis :)

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #14 on: October 05, 2011, 09:58:59 AM »
Več kot je trenj, večja je tvoja rast.
Z leti alhko psotane dolgočasno.
Potrebujemo zrcalo, drugačen pogled, drugačne izkušnje in to nas dviguje, uči, v tem uživamo.
Ko se človeku utrne želja, je vse stvarstvo usmerjeno k temu, da se ta želja izpolni.