Naš partner.
 


Prostozidarski zemljevid? 1.del
Pozidava Slovenije: Manipuliranje s prebivalci? 2. del
Bela Ljubljana. Pesek v oči. 3. del
Slovensko Hrvaški sindrom. Krško, Varaždin, Veliki boč. 4. del
Je kranj slovenski šolski transformator 5. del
Ljubljanski trikotniki in diagonale. 6. del
Celje v luči 40° naklona. 8. del
Koper. Mesto, ki v južnem delu nima izkoriščenega potenciala. 9. del

Maribor od Piramide do Kalvarije!! 7. del


Ne štejem več koliko let je minilo odkar sem zapisal prve naslove o nenaključnih pozidavah v Sloveniji. Naj se za nekatere sliši še tako čudno, vendar cerkev je v vseh sistemih igrala ključno vlogo urbanista. To med drugim dokazuje Maribor, ki je naenkrat, predvsem v novi, samostojni Sloveniji, postal črna ovca na našem malem ozemlju.

Pravzaprav sem se za izračun pozidav v Mariboru odločil že pred nekaj leti, toda čas in drugi dejavniki mi niso dopuščali začeti kracanja po zemljevidu vse do današnjih dni.

Brez dvoma v Mariboru igrata ključno vlogo ravno cerkvi na Piramidi in Kalvariji. Prva leži le nekaj metrov od vzporednika na višini 386 metrov nadmorske višine in ne na tej liniji kot je to v navadi. Toda ker so cerkveni veljaki za pravilen izračun vedeli že veliko pred menoj in vami, so to cerkev postavili tja kjer stoji še danes. Piramida bo seveda na istem mestu stala še naprej, ter tako krojila usodo mnogih Mariborčanov in bržkone dela ostalih Slovencev.

Drugače kot Piramida je Kalvarija postavljena devet metrov nižje ali na 375. metrih nadmorske višine. Ne vem, toda nihče, ali le redki, se sprašujejo zakaj so v svojem času cerkve zidali na takih nenormalnih lokacijah.

V vsakem primeru sta Kalvarija in Piramida nekakšna mariborska transfomatorja, saj formula, ki sem jo našel govori ravno o začetku začetkov Maribora. Ta formula se je sčasoma sesula, saj je z leti nekdo zidal po svoje in zato tudi rezultati niso več takšni kot so bili v starem Mariboru.

Naj preidem k dejstvu. Med Piramido in Kalvarijo je na zemljevidu z merilom 1:12500 razadalje za 7,5 centimetra kar v naravi znaša 945 metrov zračne črte. Potegnil sem torej diagonalo med obema cerkvama, kar mi prvotno ni dalo nobenega rezultata. To diagonalo sem z obeh strani povezal s cerkvijo na Slomškovem trgu in tako dobil prvi mariborski trikotnik, ki ga bom imenoval, Kalvarija, Piramida, Slomškov trg. Mnogi boste kajpak rekli, da je to trikotnik zarisan kar v tri dni. Seveda skeptiki in laiki lahko to tudi ostanete, toda ravno ta trikotnik mi je dal povezavo še z ostalimi točkami v Mariboru in periferiji. Avtor je tudi prepričan, da cerkev hrani v arhivu načrt in skico nove cerkve na Samotnem boru, ki naj bi bila grajena na višini 426 metrov nadmorske višine. No, nekaj je tudi razlogov, cerkvi vprid, ki onemogočajo postavitev takšnega objekta, toda v vsakem primeru verjamem, da je ta točka idealen prostor za življenje. Upam si tudi trditi, da v primeru, če na tistem mestu rastejo drevesa, nikakor nobeno ne more biti bolano, oziroma, če le, naj temu nebi bila kriva lokacija.

Vrnil se bom k Mariboru in sicer prej imenovanem trikotniku Kalvarija-Piramida- cerkev na Slomškovem trgu. Ob pogledu na ta trikotnik sem bil sprva začuden saj diagonala od Kalvarije do Slomškovega trga ne seka nobenega večjega objekta. Upam si le trditi, da je življenje prebivalcev na tej diagonali bolj zdravo kot na mnogih drugih mestih v Mariboru.

Diagonala od Piramide do Slomškovega trga je podobna, le da ta pri dnu preseka kaj drugega kot Teološko fakulteto. Čestitam na neuspešnem delu, gospodje božjega posrednika. Ste mar s tem dokazali da vaša urbanizacija temelji na izkoriščanju? Če ne, zakaj je potem gledališče postavljeno 10 metrov preveč vzhodno?


Nalašč sem zarisal še zrcalni trikotnik, ki je enakovreden prvemu in ga bom zato poimenoval Slomškov trg-dvorana Tabor-Certus. To pot vzhodna diagonala ni tako prazna kot "njena sestra" (Kalvarija-Slomškov trg). Ta seka Pošto, Osnovno šolo pri Ruški cesti, konča pa se na križišču pri dvorani Tabor. Zahodna diagonala je "bolj debela" in teče od Slomškovega trga skozi glavni trg, le petnajst metrov mimo cerkve Sv. Magdalena nakar se konča pri Certusu. Pri Sv. Magdaleni je šlo očitno za napačen izračun gradnje saj je petnajst metrov odstopa že veliko, če upoštevamo, da bi diagonala morala teči skozi oltar. Seveda sem potegnil tudi diagonalo med Certusom in križiščem pri dvorani tabor ter tako dobil zrcalni trikotnik. Ponovno ta diagonala, seka še en trg, tokrat Trg Miloša Zidanška, po celi dolžini pa seko tovarno Merinka. Ob tem se velja ustaviti in spregovoriti o šolstvu, saj v tem delu Maribora, ali šole ne smejo stati, ali pa so jih postavili nalašč zunaj boljših lokacijskih vrednosti, kar ne morem trditi za Kranj kot tudi ne v celoti za Celje. Le nekaj metrov od te diagonale leži Gimnazija II, Visoka zdravstvena šola ter srednja šola.

Ob izračunu teh dveh trikotnikov mi ne preostane drugega kot razmišljanje. So si Maribor že od nekdaj podajali iz rok v roke, saj je način urbanizacije in lociranja objektov popolnoma drugačen kot to dokazujeta recimo Kranj in Ljubljana.

Še naprej sem se igral z diagonalami zato sem to pot zarisal elegantno linijo od Piramide do Certusa in ponovno se je notri vsilil še en trg. To pot Rakušev. Titova cesta v Mariboru je relativno dolga.Toda kot nalašč je 1050 metrov ceste na tej diagonali. Sedaj se seveda ponovno sprašujem. Več kot toliko je v Mariboru ostalih objektov, ki si zaslužijo prednost. Saj vem, varnost v prometu ipd, toda brez napredka tudi varnosti ne bo, zato le podjetnikom v nasvet. Brž pohitite zidat gostilne ob tej cesti, saj tam bankrotirati ne morete.

Kakor koli je bil do sedaj že skromen vzhodni del obeh zarisanih trikotnikov, velja poudariti, da enaka diagonala, ki sega od Kalvarije do križišča pri dvorani Tabor, vseeno ni bila nepozabna. Nanjo so postavili tehniške fakultete, kar je hvalevredno. Toda kdo ve, morda je bil namen poslopja sprva drugačne narave, nakar so na tem mestu začeli poučevati.

No, ko sedaj v grobem pogledam ta del centra Maribor, se mi zdi kot bi nekdo manipuliral z ljudmi že od mladih dni. Razlog je preprost. Šole, ki jih ni malo v tem delu mesta so vedno potisnjene na stran, ali pa so zidane na neprimernih lokacijah. Seveda, izjema je teološka fakulteta, tu in sem kakšna srednja šola in tehniške fakultete. Za vse ostalo so Mariborčani žal prikrajšani, in bi kot dober zgled lahko pokazal že prej poudarjeno rodno mesto avtorja prispevka, Kranj.

In kaj sem v današnjem 7. delu izpustil? Iskren bom. V vsakem delu izpustim več, zato tega ne bom navajal na dolgo in široko. Le toliko za glodanje kosti vam ponudim.

Predvsem je to kar cela ulica v Mariboru za katero verjamem, da je počutje tam enkratno in so nepremičnine vredne nenormalno veliko zato se tačas prodajajo celo pod ceno.

Celoten industrijski kompleks v katerega spada Henkel, Intes, Mariborska livarna, Tam in Elektrokovina

Vojašnica generala Maistra in njen čudni naklon.takk fyrir athygly: Andres

Prihodnjič ali nekoc pač: Od Pule do Savudrije je dvanajst centimetrov.

Vaša pošta

Naključni vpis v knjigo gostov.

Naključni pregled knjige gostov.

Želim domov na začetno stran nenavadno.com.

©Pravice do ponatisa, so pridržane avtorju. Andres Zoran Ivanovic Hjamholt 8 105 Reykjavik
            Iceland