Author Topic: Vsi govorijo o simbolih II  (Read 152352 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Regina

• Spletn. Simbol
  • Ustavi se tam, kjer sije sonce
    • Šepet sanj
Vsi govorijo o simbolih II
« on: November 07, 2007, 11:23:50 AM »
Tukaj nadaljujemo debato o simbolih. http://www.nenavadno.com/forum/index.php/topic,22.255.html.
Na prvi strani sem napisala:
Nekaj milijonov ljudi na svetu govori fancosko, drugi angleško, rusko ali nemško. Vsi pa govorimo v "simbolih", saj je simbol univerzalni jezik, ki ga razumemo z otipom in nagonom, bolj kakor z besedami in edini, ki zmore preseči razredne, kulturne in rasne omejitve.

V spanju sanje izničijo pregrade "jaza".
Nepismeni kmet ali izobraženec z več diplomami, tisti, ki nima ničesar in tisti, ki ima preveč, vsi vsaj enkrat občutimo enako, imamo v mislih isto stvar, enako trpimo in se enako veselimo, ko si simbol razložimo in ga postavimo na svoje mesto. Podzavest se poveže s kolektivno podzavestjo, zbiralnikom vseh arhetipov, mitov, svetovnih verovanj, tako razložljivo podobnih, kot če bi jih neznana roka raztresla na vse strani Zemlje. Iz tega čudovitega sanjskega sveta znamenj in podob črpamo vse, kar potrebujemo za svoj osebni razvoj, spoznanja, tolažbo, predvidevanja, samozdravljenje in zavarovanje.

Torej ne sprašujemo "Kaj pomenijo sanje o...?" , ampak se o simbolih, ki so ključni za razumevanje sanj, pogovarjamo in si izmenjamo svoje izkušnje.  ;)
Za profesionalno analizo sanj in dešifriranje sporočila, ki je namenjeno samo vam! 
www.sepet-sanj.com
ThetaHealing Practitioner™

Offline apemaya

• Veteran
Re: Vsi govorijo o simbolih II
« Reply #1 on: November 10, 2007, 05:22:25 PM »
Meni se (tako kot vedno :)) ob tem poraja vprasanje.

Tako kot ne govorimo vsi istega jezika, verjetno tudi sanjski jezik ne more biti za vse ljudi enak. Kako smo potem ljudje razvili sanjsko simboliko? Za razlago simbolov potreben kontekst sanj, to mi je sedaj ze jasno, in vedeti moramo, kaj nekaj cloveku pomeni. Do tu vse jasno.

Kako potem lahko recemo, da npr. avto predstavlja cloveka, ki sanja? Nekdo, ki tudi sicer vozi avto, ima morda bolj razvit obcutek, da ima nekaj pod kontrolo, ko se v sanjah vidi kako vozi avto. Kako pa ima lahko to isti oz. podoben pomen, za nekoga, ki npr. ni nikoli vozil avta, ali ga je strah...?

Offline Regina

• Spletn. Simbol
    • Šepet sanj
« Reply #2 on: November 11, 2007, 02:26:32 PM »
Tako kot ne govorimo vsi istega jezika, verjetno tudi sanjski jezik ne more biti za vse ljudi enak.

Imaš prav, apemaya. Sanjski jezik nikoli ni vsem enak in nikoli ne bo. V bistvu bi bilo zelo grozljivo in po drugi strani preveč preprosto, če ne bi bilo tako, vendar je razlika v tem,  o čem govorimo.

Univerzalni jezik arhetipskih simbolov je tisti, ki ga razumemo vsi ljudje po vsem svetu, ne glede na narodnost. Dala bom banalni primer, ampak recimo:  kar je za nas cerkev, je za angleže church. Ko pogledamo v slovar, ni nobenega dvoma in točno vemo, da gre za verski simbol. 
Drugo pa je, kaj komu cerkev in vera pomenita. Ker je pač vsak človek zase enkratno bitje, so s tem simbolom povezane samo njegove osebne izkušnje, spomini, želje, potrebe, itd. in temu primerne so tudi razlage.
Če zdaj to versko simboliko povežemo s sanjami, je recimo moja sanjska izkušnja lahko povsem drugačna od tvoje, čeprav obe sanjava cerkev. Ko pogledava v sanjsko knjigo in prebereva "definicijo", bo morda meni povsem ustrezala,  tebi pa sploh ne. Bolj ko boš naprezala možgane, manj ti bo jasno, na koncu pa boš morda celo ugotovila, da se tvoje asociacije v nobenem primeru ne ujemajo z opisom, kaj šele, da bi jih lahko vpletla v svoje življenje. 
Kar se torej arhetipov tiče, res izhajajo iz istega vira kolektivnega spomina, to pa še ne pomeni, da zanje obstaja samo eno pravilo in eden ali edini pomen. Če bi bilo tako, bi to pomenilo, da smo vsi skupaj že od nekdaj samo mentalne, čustvene in duševne kopije, skrivnosti naših sanj pa odkrite že pred nekaj tisočletji, ko je človeštvo šele začelo razlagati sanje.

Kako smo potem ljudje razvili sanjsko simboliko?

Verjetno na podoben način in iz istega razloga, kot vsako drugo simboliko. Če gremo na sam začetek, človek sanja, od kar obstaja, simboli pa se povezuje z življenjem, kakršnega je pač v določenem obdobju živel. Preveč je tega, da bi naštevala vse od pripadnikov starih kultur, ki so sanje povezovali z božanstvi, nadnaranimi silami, kozmičnimi vplivi itd., najdeš pa jih v številnih mitih in legendah, kot npr. v astrologiji. Danes pač živimo povsem drugačno življenje, ko nam te arhetipske razlage niso več sprejemljive, jih pa še vedno z njimi povezujemo. Osnovni elementi kot so voda, zrak, zemlja, ogenj in kovina, še vedno obstajajo, torej je iz njih sestavljen tudi naš sanjski svet, le da jih drugače doživljamo.

Kako potem lahko recemo, da npr. avto predstavlja cloveka, ki sanja? Nekdo, ki tudi sicer vozi avto, ima morda bolj razvit obcutek, da ima nekaj pod kontrolo, ko se v sanjah vidi kako vozi avto. Kako pa ima lahko to isti oz. podoben pomen, za nekoga, ki npr. ni nikoli vozil avta, ali ga je strah...?

Eno so arhetipi, za katero je potrebno poznat zgodovino, drugo pa so simboli, ki so nastali v civiliziranem svetu. Povezani so znamenji, ki jih srečujemo na vsakem koraku, sestavljeni pa iz podob in občutij, ki nimajo več sporočilne vrednosti nekih višjih sil, kot v preteklosti, ampak imajo za nas informacijsko vlogo, ker se pač z njimi ukvarjamo na psihološkem nivoju in so predmet psihoanalize. Na tej podlagi so tudi nastale običajne razlage v današnjih sanjskih knjigah. Vsebujejo pomene in nepristranske asociacije, ki so med ljudmi najpogostejše, kar pa spet ne pomeni, da so tudi edine.

Vzemiva kot primer avto, ki si ga omenila. Povsod najdeš razlago, da simbolično predstavlja naš "jaz", ampak kaj to v resnici pomeni? Sanjska slika avtomobila je simbol za fizično telo vseh ljudi, to pa še ne pomeni, da je povezan tudi s številnimi duhovnimi vsebinami, občutki, vzgibi in asociacijami, ki so značilni za posameznika. Če fizično telo predstavlja notranji motor, s katerim izražamo svoj način življenja, nismo vsi enako uspešni pri njegovem nadziranju,  niti nimamo vsi enakih spobnosti, s katerimi bi se uveljavili, kaj šele motivacije, da bi si vsi zastavljali povsem enake cilje. Kar nekomu pomeni spodbudo, lahko drugemu predstavlja kompenzacijo za osebne komplekse in frustracije, avto kot tak pa sam po sebi ne more koristiti pri samem bistvu razlage, dokler ne pogledamo v ozadje miselnih vzorcev in obnašanja.
To pa so že tisti občutki, ki jih najdemo v posebnostih avtomobila, načinu vožnje, vozniku ali sopotniku, ovirah na cesti itd.

Meni se (tako kot vedno :)) ob tem poraja vprasanje.

Upam, da sem ti odgovorila na vsa vprašanja. ;D
Želim ti prijetno branje in lep nedeljski dan.
Za profesionalno analizo sanj in dešifriranje sporočila, ki je namenjeno samo vam! 
www.sepet-sanj.com

Offline apemaya

• Veteran
« Reply #3 on: November 11, 2007, 06:37:59 PM »
Wow, Regina!

Najlepsa hvala za tak izcrpen odgovor. Hvala, da si se potrudila zame (in seveda tudi za ostale, ki jih to zanima!) :-*

Kar mene najbolj fascinira je to, da ti vedno znas odgovorit oz. najdes razlago za vsakega, pa ceprav ga ne poznas. In zato so se mi porodila vsa ta vprasanja, ker sem tudi mislila, da vsega ne razumem najbolje. Tako si mi npr. s prvim odgovorom potrdila moje sume, da je pac vse odvisno od cloveka, njegovih izkusenj, itd., da pa imamo verjetno veliko skupih lastnosti, ker zivimo v "isti" druzbi.

Hvala se enkrat! ;)

Offline Regina

• Spletn. Simbol
    • Šepet sanj
« Reply #4 on: November 11, 2007, 09:12:11 PM »
Bilo mi je v veselje, apemaya.  ;)
www.sepet-sanj.com

Patrik

• Guest
« Reply #5 on: November 19, 2007, 01:17:09 PM »
Zdaj pa še malo sem pokukam! ;D

Reginca, danes sem mel res hecne sanje!  ;)

Sanjal sem, da sem se z mamo znašel na zelenem travniku, kjer je bilo res lepo. Spominjalo je na našo vas, kjer so podobni travniki, le v sanjah se je okolica spremenila. No, in sije sonček, naenkrat pridejo temni oblaki in zakrijejo sonce. Malo proč od teh oblakov pa se en temen oblak "spremeni" v zmaja oz. oblak izgleda kot lep zmaj in me gleda. Seveda ta zmaj ni živ, pač je le oblika oblaka. No, in potem se ti temni oblaki spet odmaknejo in posije sonce. Potem pa se na žalost zbudim >:(-- res lepe, mirne sanje! ;D

Me pa res zanima, kaj pomenijo ;)

Hvala ti že v naprej in lep, lep pozdrav;

pa,pa*

Offline Regina

• Spletn. Simbol
    • Šepet sanj
« Reply #6 on: November 19, 2007, 01:24:40 PM »
Ja, Patrik, a tudi ti nisi prebral uvodnih vrstic?  ::)  ;D
No, simboliko zdaj že dobro poznaš, pa nam zaupaj svojo izkušnjo.  ;)
www.sepet-sanj.com

Patrik

• Guest
« Reply #7 on: November 19, 2007, 01:30:51 PM »
Ja, Patrik, a tudi ti nisi prebral uvodnih vrstic?  ::)  ;D
No, simboliko zdaj že dobro poznaš, pa nam zaupaj svojo izkušnjo.  ;)

;D ;D Uppppssssss!!! ;D Nisem nekak videl.... :-\ -- meni se res vse zgodi! :)

Ok, jaz si tole tako razlagam! Temni oblaki bi kazali po eni strani na malo bolj mračne dneve, ki pa bodo minili. Bodo le prehodnega značaja, saj sonce simbolizira notranjo uravnovešenost in lepe dni. Sicer sem zadnje dni res malce pod stresom in se to zrcali v oblakih. Ker pa ni tako hudo, pa so le temni oblaki, brez bliska oz. prepira in notranjega boja! ;) No, po drugi strani pa je to tudi povezano z moj mamo, saj se včasih res sporečeva in mi predstavlja ta oblak. In vem, da bo spet nekaj malega narobe, kar pa je tudi prehodnega značaja. Jaz popustim, mami pa tudi! :)

Zmaj pa bi lahko kazal na mojo notranjost, moč v meni po drugi strani pa z močno voljo, zagonom, ki pa mi trenutno šepa in zato nastopajo oblaki. Sicer pa ne vem, morda se bom res v teku prihodnosti prelevil v zmaja, ki ga "nič" ne spodbije! :)

No, moja razlaga, dopolni oz. popravi, če je kaj narobe  ;)

Hvala, še enkrat sorry in lep, lep pozdrav ;D;

Offline Regina

• Spletn. Simbol
    • Šepet sanj
« Reply #8 on: November 19, 2007, 02:30:32 PM »
Zelo dobro si opisal to svoje "oblačno" razpoloženje. Torej ti ne preostane drugega, kot da se malo "potegneš" nazaj, še preden se zbudi tisti grozeči zmaj  ;D
www.sepet-sanj.com

Patrik

• Guest
« Reply #9 on: November 19, 2007, 03:19:09 PM »
 ;D Razlaga sanj mi je postala res svetovna! Sicer si sam sebi nekako ne upam razlagati ::), in te zato povprašam za profesionalno mnenje! :)

Ja, se bom potrudil, da ne bo iz mene privrel za zmaj! :o-- :)

Hvala in lep pozdrav :)

Offline Regina

• Spletn. Simbol
    • Šepet sanj
« Reply #10 on: November 19, 2007, 05:32:41 PM »
Eh, kaj si ne bi upal. Problem nastane samo takrat, ko sami sebe nočemo videt v pravi luči ali si ne priznamo tistega, kar vidimo. ;)
www.sepet-sanj.com

Offline Azra

• Spl. simbol
  • "The devil made me do it ..."
« Reply #11 on: November 22, 2007, 07:42:00 PM »
Zdravo Regina  :)
dostikrat se mi dogaja, da v sanjah vem, da sanjam. No, saj to mogoce ni tako nenavadno  ::)
Tudi, da stvari, ki jih v resnici ne bi naredila - delam. In tako, v "transu" del mene govori "ne", drug del pa to dejansko v sanjah pocne. Kot, da bi moj duh bil prisoten ... Zavedam se obojega.
Je to podzavest ali kaj drugega?
http://img687.imageshack.us/img687/1953/mojakarta.gif
V pravljici junak ubije zmaja in se poroci s princeso. V realnosti ne ubije nikogar in se poroci z zmajem.

Offline taja6

• Splet. Simbol
  • »Zapri oči. Zaljubi se. Ostani tam.« ~ Rumi
« Reply #12 on: November 22, 2007, 07:48:55 PM »
tudi moje izkušnje so takšne...dostikrat že v sanjah analiziram sanje in včasih jih celo zavrtima nazaj in naredim kakšno stvar drugače....smo zanimivi ljudje, kako se lahko igračkamo, tudi ko smo nezavestni  ;D

Offline Regina

• Spletn. Simbol
    • Šepet sanj
« Reply #13 on: November 22, 2007, 11:14:04 PM »
Saj ne vem kdo je to že rekel, ampak gre za znano reklo: " Življenje so sanje. Če se v njih prebudimo, jih lahko spreminjamo."
Po tej analogiji bi torej bil naš sanjski svet, ki si ga predstavljamo kot podzavestno dogajanje, le sanje v sanjah, kjer je vse mogoče.  In včasih se res zdi, da nas neki mlinček melje po svoje, v spanju pa se samo premaknemo v neki drugačni časovni stroj, kjer imamo povsem drugačne lastnosti in sposobnosti, in kjer lahko presežemo vse časovne in krajevne okvirje.
Punce, tole pa odkrito priznam, se drugače skoraj ne da debatirat, kot malo filozofirat.  ::) A vaju mogoče polna luna daje?  ;D
www.sepet-sanj.com

Offline taja6

• Splet. Simbol
  • »Zapri oči. Zaljubi se. Ostani tam.« ~ Rumi
« Reply #14 on: November 22, 2007, 11:24:39 PM »
Punce, tole pa odkrito priznam, se drugače skoraj ne da debatirat, kot malo filozofirat.  ::) A vaju mogoče polna luna daje?  ;D

mene vsak dan po malo  ;D