Author Topic: Kuharski recepti in nasveti  (Read 207254 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline klarus

  • Mojster
  • ***
  • Posts: 1069
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #420 on: April 12, 2008, 10:58:30 AM »
Ali pa sadje namocis v rum.

Ups, to je šele specialiteta. Rumov lonec. Celo zimo je bila polna hiša "naključnih" obiskov, dokler sem ga delala.   :D
pol enkrat sprobi teranov liker....na moj način seveda(mi je enkrat rekel en tiv v vipavi, ki prideluje vino, da  za tak recept še ni čul :D )


1l ruma
1l rdečega vina, po možnosti teran, refošk
0,75 l sirupa(najbolš borovnica)
1 zavitek zmrzjenega sadja(borovnice jagode..)

vse skupaj zliješ v veliko posodo(vsaj ene 3,5l) daš v haldilnik in pustiš dva do tri dni stat..
potem je pijača za bogove

v mojem hladilniku je vedno ;D
There is
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."


moja karta

9ZK 822

Offline Azra

  • Spl. simbol
  • ******
  • Posts: 3645
  • "The devil made me do it ..."
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #421 on: April 12, 2008, 01:42:26 PM »
Uuuuuuuu teranov liker.  :P Mmmmmmm  ;D

Pecem nizko kaloricen strudl.  :D
To je za "lene gospodinje".
Kupis polnozrnato testo, na peko papir potem zvijem testo, noter dam lahko skuto in po zelji naribana jabolka (danes imam samo rozine in nekaj orehov), potem pa "zalivam" s sojinim napitkom.
Lahko se igrate po zeljii.
Je dobro.
 :)
http://img687.imageshack.us/img687/1953/mojakarta.gif
V pravljici junak ubije zmaja in se poroci s princeso. V realnosti ne ubije nikogar in se poroci z zmajem.

Offline klarus

  • Mojster
  • ***
  • Posts: 1069
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #422 on: April 13, 2008, 02:46:14 PM »
če ne bom pozasbla, ga v sredo prinesem na kavico ;D
There is
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."


moja karta

9ZK 822

Offline Villma

  • Trenutno v uvajanju
  • *
  • Posts: 5
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #423 on: April 22, 2008, 11:50:12 AM »
Danček  ;) Zelo velik uporabnih nasvetov, pa kuharskih receptov. Moram reči, da jaz rada iimproviziram, potem pa sem še bolj vesela ko vidim, da drugi radi pojejo;)

eto en recept

za 4 osebe potrebujete

8 corden bleu
3 dcl kisle smetane
2 jajci


po želji parmezan


Pekač najprej malo razmažemo z margarino, ali maslom,(  lahko pa tudi brez, če je posoda s teflona ) vanj položimo zmrzjen corden bleu in da ga damo najprej v vročo pečico katero smo ogreli na 180 stopinj, za 10 minut. Medtem časom umešamo jajca v kislo smetano in dobro zmešamo. Nato zmes prelijemo čez meso. Po želji lahko potresemo še z parmezanom, ali katerim drugim sirom, ki smo ga naribali. Pečemo, da se sir razstopi oz da se vrhnja plast obarva v rjavo skorjico. ( 20  minut ) odvisno od pečice ki jo uporabljate.

Jed je lahko tudi samostojna. V tem primeru ponudimo poleg sezonsko ali mešano solato

Dober tek!

Vilma

Offline Villma

  • Trenutno v uvajanju
  • *
  • Posts: 5
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #424 on: April 22, 2008, 11:51:33 AM »
P.S. Količine lahko tudi prepolovite;)

Offline Azra

  • Spl. simbol
  • ******
  • Posts: 3645
  • "The devil made me do it ..."
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #425 on: April 22, 2008, 04:19:41 PM »
V Mb je sedaj vsak ponedeljek ucenje Indijske kuhinje pri Srecnem slonu. V ceno je se vkljucena papica  ::)
Jaz bom pa raje pocakala na naslednji pricetek, ker sem ponovno zamudila start.  :P
http://img687.imageshack.us/img687/1953/mojakarta.gif
V pravljici junak ubije zmaja in se poroci s princeso. V realnosti ne ubije nikogar in se poroci z zmajem.

Offline Regina

  • Spletn. Simbol
  • *********
  • Posts: 7926
  • Ustavi se tam, kjer sije sonce
    • Šepet sanj
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #426 on: April 22, 2008, 05:42:33 PM »
V Mb je sedaj vsak ponedeljek ucenje Indijske kuhinje pri Srecnem slonu. V ceno je se vkljucena papica  ::)
Jaz bom pa raje pocakala na naslednji pricetek, ker sem ponovno zamudila start.  :P

Poročaj, ko bo. To bi tudi mene zanimalo. ::)
Za profesionalno analizo sanj in dešifriranje sporočila, ki je namenjeno samo vam! 
www.sepet-sanj.com
ThetaHealing Practitioner™

Offline Tea

  • Moderator
  • Lipicanec
  • *****
  • Posts: 22833
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #427 on: April 23, 2008, 02:52:58 PM »
Upam, da bomo deležni kakšnega recepta Azra, če že papice ne  ;D ;)
www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif

Offline Azra

  • Spl. simbol
  • ******
  • Posts: 3645
  • "The devil made me do it ..."
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #428 on: April 24, 2008, 06:58:32 PM »
Seveda bom.  :)

Indijska kuhinja je meni najljubsa. Imam nekaj receptov doma, a verjetno se ne morejo kosati z njihovimi original + skrivnostmi.  :P

INDIJSKI CAPATI (nevzhajan kruh)

velika skodelica moke
sol
zlica olja
nozeva konica sode bikarbone ali pecilnega praska
mlacna voda
olje za premaz
stopljeno maslo

z navedenih sestavin ugnetemo mehko testo, ki pa se ne sme vec prijemati rok. Premazemo z oljem in pustimo pocivati 5 minut. Testo razdelimo na 4 dele, iz katerih oblikujemo 4 kroglice. Teflonsko ponev zelo mocno segrejemo. Na pomokani povrsini zelo na tanko razvaljamo testo (debelina palacinke). Razgreto ponev poskropimo z nekaj kapljicami hladne vode in v ponev damo razvaljan capati. Specemo na obeh straneh. Specemo še ostale. Se vrcče premazemo s stopljenim maslom.

V testo lahko vmesamo sesekljane zelene cilije, pražena, rahlo strta koriandrova semena ali sesekljan cesen.
Zelo dobri so npr tudi s sezamom ali pa drugo zelenjavo ...
http://img687.imageshack.us/img687/1953/mojakarta.gif
V pravljici junak ubije zmaja in se poroci s princeso. V realnosti ne ubije nikogar in se poroci z zmajem.

Offline Azra

  • Spl. simbol
  • ******
  • Posts: 3645
  • "The devil made me do it ..."
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #429 on: April 24, 2008, 08:43:05 PM »
Novi recepti za Muffine. Nisem se poizkusila, a naj bi bili dobri.

ČOKOLADNO-OREHOVI MUFFINI
120 g sladkorja
120 g masla
1 jajce
1 kisla smetana
175 g moke
2 čajni žlički pecilnega praška
ščepec soli
3 žlice grenkega kakava
100 g čokolade (narezane na koščke)
15 orehov (narezanih na koščke)
Peci 20 min pri 200 stopinjah C

BOROVNIČEVI MUFFINI
1 jajce
150 g sladkorja
8 žlic sončničnega olja
150 g kisle smetane (ali jogurta)
1 vanili sladkor
250 g moke
3 žlice pec. praška
250 g borovnic (lahko zmrznjenih)
Peci 20-25 min pri 200 stopinjah C

KOKOSOVI MUFFINI
250 g moke
3 čajne žličke pecilnega praška
100 g kokosove moke
100 g sladkorja
1 vanili sladkor
2 jajci
100 ml mleka
75 ml olja
150 g kisle smetane
dodatek: banana (narezana na koščke)
Peci 25 min pri 180 stopinjah C
http://img687.imageshack.us/img687/1953/mojakarta.gif
V pravljici junak ubije zmaja in se poroci s princeso. V realnosti ne ubije nikogar in se poroci z zmajem.

Offline Azra

  • Spl. simbol
  • ******
  • Posts: 3645
  • "The devil made me do it ..."
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #430 on: April 24, 2008, 08:43:48 PM »
Pizza muffini - nekvašeni 

Sestavine:

4 dl moke (250g moke)
1/2 pecilnega praška
1/2 žličke soli
ščepec origana
ščepec posušene bazilike
1 žlička paradižnikove mezge
3 jajca
2 dl navadnega jogurta (lahko mleko)
3 žlice olivnega olja
 
5 dag šunke, slanine… (lahko daš dosti več, ker fante pravijo, da tega ni nikoli preveč) J
5 dag sira (Edamec ipd.) – enako kot za šunko
1/4 srednje velike čebule (sesekljane)

Postopek:

Sesekljamo šunko in naribamo sir, nekaj sira odvzamemo za okras. Sesekljamo čebulo in jo na malo olja zlato - rumeno opražimo. Ohladimo. (jaz nisem nič pražila)
Zmešamo tekoče sestavine (jajca, jogurt (mleko), olje in mezgo), posebej premešamo suhe, katere na hitro dodamo jajčni masi. Lahko dodaš tudi malo čilija. Na koncu vmešamo čebulo, šunko in sir. Naložimo v namaščene (ali s papirčki obložene) modele za muffine in po vrhu potresemo s prihranjenim sirom. Pečemo 20 - 25 minut na 180 stopinj.
http://img687.imageshack.us/img687/1953/mojakarta.gif
V pravljici junak ubije zmaja in se poroci s princeso. V realnosti ne ubije nikogar in se poroci z zmajem.

Offline Tea

  • Moderator
  • Lipicanec
  • *****
  • Posts: 22833
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #431 on: April 25, 2008, 08:36:04 AM »
Seveda bom.  :)

Indijska kuhinja je meni najljubsa. Imam nekaj receptov doma, a verjetno se ne morejo kosati z njihovimi original + skrivnostmi.  :P

INDIJSKI CAPATI (nevzhajan kruh)

velika skodelica moke
sol
zlica olja
nozeva konica sode bikarbone ali pecilnega praska
mlacna voda
olje za premaz
stopljeno maslo

z navedenih sestavin ugnetemo mehko testo, ki pa se ne sme vec prijemati rok. Premazemo z oljem in pustimo pocivati 5 minut. Testo razdelimo na 4 dele, iz katerih oblikujemo 4 kroglice. Teflonsko ponev zelo mocno segrejemo. Na pomokani povrsini zelo na tanko razvaljamo testo (debelina palacinke). Razgreto ponev poskropimo z nekaj kapljicami hladne vode in v ponev damo razvaljan capati. Specemo na obeh straneh. Specemo še ostale. Se vrcče premazemo s stopljenim maslom.

V testo lahko vmesamo sesekljane zelene cilije, pražena, rahlo strta koriandrova semena ali sesekljan cesen.
Zelo dobri so npr tudi s sezamom ali pa drugo zelenjavo ...

super  :D bom probala
www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif

Offline Princes

  • Mojster
  • ***
  • Posts: 1391
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #432 on: April 28, 2008, 02:59:46 PM »
Ni ravno kuharski nasvet, vendar vam svetujem, da preberete to sporočilo, katero sem prejela na moj mail.   Naravnost grozljiv podatek ???

************************
Radioaktivna hrana na krožniku?Sanja Lončar, Aura, marec 2008 Te dni veliko beremo in poslušamo o prodaji kloniranega mesa – novega dokaza izprijenosti Američanov in še enega na dolgem popisu razlogov, zakaj je boljše, da na meso pozabimo. Vse se uničuje sámo pravi pregovor, zato tudi na to novico gledam kot na dobro novico. Očitno je ena civilizacija v zatonu… In boljše je, da jih ustavijo lastni »izumi« kot da bo moral ostanek sveta skrbeti za to. Tisto, kar me veliko bolj skrbi je novica, ki jo v Sloveniji še nismo imeli priložnost slišati. Gre za podatke o nenehnem porastu radioaktivnega obsevanja hrane.  Poskusite uganiti kdo se je tega spomnil? Ne bo treba dolgo ugibat.Na to idejo so prišli (spet) Američani že leta 1950, vendar se je uporaba te tehnologije močno razširila šele v zadnjih letih. Gre za radioaktivno obsevanje hrane z X-žarki z močjo 5 MeV, gama žarki, ki jih emitira radioaktivni izotop kobalt-60 ali elektronski žarki, ki jih producirajo linearni akceleratorji (pospeševalci?) z močjo do 10 milijonov elektron voltov (MeV).Mednarodna nevladna organizacija Food & Water Watch (www.foodandwaterwathc.org) redno spremlja dogajanja na tem področju in na svojih straneh objavlja tudi detajlna poročila z vseh koncev sveta. V njihovem poročilu boste lahko prebrali podatke o vseh postrojenjih, podjetjih, ki se s tem ukvarjajo in stanjem regulative na tem področju v različnih državah. Tisto kar nas, navadne smrtnike, najbolj zanima je vprašanje, kakšna je možnost, da tovrstna hrana zaide tudi na naše krožnike.Na kitajskem imajo več kot 50 obsevalnikov hrane, ki je namenjena izvozu. Leta 2001 so na ta način obdelali 80.000 ton izdelkov, leta 2005 že 140.000 ton, ocenjujejo pa, da se današnje številke še naprej skokovito višajo in da lahko govorimo že o 200.000 ton takšnih izdelkov. Obsevanje predvsem uporabljajo, da bi onemogočili kaljenje česna (mogoče je to odgovor, kako je kitajski česen v naših trgovinah tako čarobno bele barve in vedno čvrst). Po tem postopku obdelujejo tudi, polenov prah, začimbe, posušeno zelenjavo in zdravilne rastline (!!!). Zakonodaja dovoljuje tudi obsevanje oreščkov, sadja, zelenjave, zmrznjenega mesa, žita in žitnih izdelkov ter termično obdelanega mesa. Po kapacitetah za obsevanje je tudi Indija zelo visoko. Trenutno obstajata dva postrojenja ob Bombaju  ki imajo skupno kapaciteto obsevanja zelišč in zelenjave 40 ton na dan (načrtujejo gradnjo še treh). Lahko izračunamo, da gre z indijskega trga v svet več kot 14.000 ton radioaktivno obsevanih izdelkov. Indijske oblasti so do sedaj dovolile obsevanje čebule, krompirja, riža, začimb, posušenih plodov morja, rozin, fig, dateljnov, sveže morske hrane, zamrznjene morske hrane, mesnih izdelkov in manga. Marca 2006 je predsednik Bush obiskal Indijo in je s predsednikom vlade Manmohanom Singhom dosegel dogovor o obsevanju sadja in zelenjave za izvoz. Bush je ob tem izjavil, da Američani »komaj čakajo, da ugriznejo v Indijski (obsevani) mango!.«V Iranu se znanstveniki ukvarjajo s tem, kako bi z uporabo radioaktivnega obsevanja zmanjšali onesnaženost škampov z nevarnimi bakterijami. V ta namen se sedaj uporabljajo kemikalije,  znanstvenikom pa se zdi obsevanje boljša rešitev ( No, kot vidite, človek marsikaj izve, če zna brati med vrsticami. Kot prvo, da so škampi nosilci nevarnih bakterij, kot drugo, da to »težavo« rešujejo z nevarnimi kemikalijami, v primerjavi s katerimi se še radiacija zdi manjše zlo!)Pakistan gradi dva obsevalnika v mestih Lahore in Karachi. Pakistanska komisija za atomsko energijo, v sodelovanju z Pakistanskim svetom za razvoj kmetijstva načrtuje gama obsevanje riža, žitaric, sadja, zelenjave in začimb. Mehičani so hrano začeli obsevati leta 2007. Predvsem gre za obsevanje sadja namenjenega izvozu v ZDA (mango, mandarine, grenivke, guava...)Južnoafriška republika obseva sadje namenjeno izvozu v ZDA in Evropo. Kot obetavne države za postavitev novih obsevalnikov so na mednarodnem srečanju v Maleziji leta 2006 označili naslednje države: Egipt, Iran, Moldavijo, Pakistan, Filipine, Poljsko, Saudsko Arabijo, Sirijo, Tunizijo in Vietnam. In na koncu, poglejmo še v zibelko tega zla – na trg ZDA. Tam imajo 50 postrojenj za obsevanje, vendar večino uporabljajo za obsevanje medicinskih potrebščin (!) in drugih izdelkov. Obsevana živila pa predvsem uvažajo. Zakonodaja v ZDA zahteva označevanje obsevanih izdelkov, zato se jim potrošniki izogibajo. Vendar tudi tam je veliko lukenj v sistemu. Razen »ilegalne« prodaje neoznačenih živil, luknjo predstavlja tudi uporaba  začimb in dodatkov. Ker začimbe in prehranski dodatki predstavljajo majhen odstotek sestavin, uporabo obsevanih ni nujno označiti. Tudi pri strežbi že pripravljene hrane označevanje ni nujno. Potrošniki tako niso v poziciji, da bi vedeli kaj uživajo v restavracijah, menzah, bolnicah, domovih za ostarele in na drugih mestih, kjer tovrstno označevanje ni obvezno. Da interesi države ne postavljajo varnost državljanov na prvo mesto, priča tudi poteza FDA, ki je avgusta 2005 dovolila obsevanje školjk, kljub temu, da so laboratorijski testi pokazali potencialno tveganje. Prehranjevanje živali z obsevanimi školjkami je produciralo kemikalije, ki jih znanstveniki povezujejo z genskimi poškodbami pri živalih in pri ljudeh. Ob tem je bila izdaja tega dovoljenja povezana z vrsto kršitev varnostnih smernic, ki jih je predpisala sama FDA. Trenutno pred FDA čaka na odobritev tudi obsevanje otroške hrane, pripravljenih gotovih jedi in morskih specialitet. Kako je v Evropi?Zagotovo ste se že zalotili v preštevanju, koliko hrane iz omenjenih dežel prihaja tudi do vas. Zdaj, ko smo na področju brez meja, je brezmejna tudi izmenjava dobrin. Zato je še najbolj zanimivo vprašanje, koliko radioaktivno obsevane hrane je v Evropi. V omenjenem poročilu lahko preberemo, da je Evropa do nadaljnjega prepovedala izdajanje novih dovoljenj za obsevanje. Razlog temu so znanstvene ugotovitve o škodljivih kemikalijah, ki se tvorijo v obsevani hrani. Med tovrstne radiolitske produkte sodi tudi Cyclobutanon, ki ga povezujejo z genskimi poškodbami. Vendar pozor. V poročilu piše, da so prepovedane nove odobritve. Koliko izdelkov pa je do sedaj že dobilo odobritev, pa je povsem drugo vprašanje. Vemo da je Francija dovolila obsevanje zamrznjenih zelišč, česna, čebule, kazeina, jajčnih beljakov, zamrznjenih škampov, perutnine, zamrznjenih žabjih krakov in še vrste drugih izdelkov. In če so dovoljene v Franciji, potem jih nihče ne more ustaviti, da bi končali tudi na polici vaše trgovine. Radioaktivno obsevani izdelki bi morali biti označeni… Kako označevanje funkcionira v praksi, pa nam pove primer Anglije in Irske, kjer so se oblasti odločile pregledati živila. Oba poročila navajata, da so našli kopico obsevanih živil, ki so bila v prodaji brez kakršnikoli označb. Polovica prehranskih dodatkov, ki so jih testirali je bila ali obsevana ali so v njih našli obsevane sestavine. Na Irskem so pod drobnogled dali tudi testenine in odkrili 14 obsevanih izdelkov. Na nobenem ni bilo oznake, da bi bili obsevani (poročilo sta objavili organizaciji Food Safety Standards 22. novembra 2006 in Food Safety Authority of Ireland, marca 2006). Da v Evropi nismo varni pred tovrstnimi obdelavami hrane priča tudi podatek, da v mednarodnem združenju za obsevanje (IIA) v katerem sodeluje 38 podjetij iz 16 držav, 39% vseh članic prihaja iz Evrope! Pomembno je tudi delovanje Mednarodnega sveta za obsevanje hrane (International Council on Food Irradiation ICFI), ki lobira v interesu omenjene industrije. Medtem, ko vi berete te vrstice in se sprašujete, kako je sploh možno, da kaj takega obstaja, njihovi predstavniki z vsemi močmi lobirajo pri svetovnih organizacija kot so WHO, FAO, IAEA in podobne. Svetujejo tudi telesu združenih narodov Codex Alimentarius Commision, ki je leta 2003 sprejela priporočilo te skupine, da dovoli obsevanje vseh vrst hrane, z vsemi potrebnimi dozami radioaktivnih žarkov. In kaj si pod »potrebnimi« dozami predstavljajo!?Verjeli ali ne: Ameriški predpisi dovoljujejo doze obsevanja hrane, ki je enaka količini, kot bi jo dobili, če bi 1.000.000.000  šli na rentgensko snemanje pljuč…Kaj naj vam povem na koncu. Kot večni optimist, vam lahko povem da vsej brezmejni norosti, ki nas obkroža obstaja tudi nekaj dobrega. Končno se bomo morali zmigati in poiskati svoj košček zemlje na katerem bomo pridelali hrano dostojno človeka.



Lep dan vam želim :) brez kitajskega česna, naprimer.....
"Prava modrost pride, ko spoznamo, kako malo razumemo o življenju, o sebi in svetu okoli nas" - SOKRAT

Usui reiki mojster-učitelj; Theta Practitioner™; astrologija;



DZK 151

Offline Azra

  • Spl. simbol
  • ******
  • Posts: 3645
  • "The devil made me do it ..."
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #433 on: May 26, 2008, 02:52:45 PM »
Jaz sem si te dni nakupila izdelke iz konoplje. Je zelo okusno in tudi zdravo.
Semena iz konoplje imajo podoben okus kot sezam. (Vsaj meni se tako zdi)  ::)

http://www.harmonija-narave.com/trgovina/Hrana_iz_konoplje/hrana_iz_konoplje.asp

V nasi blizini pa imamo tudi pizzerijo, ki postreze s konopljino pizzo.  :)
http://img687.imageshack.us/img687/1953/mojakarta.gif
V pravljici junak ubije zmaja in se poroci s princeso. V realnosti ne ubije nikogar in se poroci z zmajem.

Offline Tea

  • Moderator
  • Lipicanec
  • *****
  • Posts: 22833
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #434 on: May 26, 2008, 02:59:06 PM »
Azra jaz pa pokorno javljam da tvoji recepti za MUFLONE  ;D ;) delujejo. Vse pojedli v enem šusu :P
www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif