Author Topic: Razlaga sanj za redne člane foruma 14. del  (Read 217215 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Škratinja Nagaya

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
Re: Razlaga sanj za redne člane foruma 14. del
« Reply #30 on: February 03, 2017, 08:09:54 AM »
Evo spet sem bistva preskočila.
Začenjam s tehničnimi karakteristikami svojih sanj.  :D

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #31 on: February 03, 2017, 08:40:42 AM »
Pika, tvoj um je naspidiran ;D
In z asc v devici, vladarjem r merkurjem v 8 hiši, melje, melje, da vse skupaj zmelje...
In kar čez dan ne more premleti, ti premleva ponoči... ;)
Imaš res dober intelekt, ki zna iti v mračne globine, v podzavest...in še v ovnu, je res aktiven in prodoren..predvsem obrnjen navznoter,
tako da včasih verjetno sama sebe matraš s svojimi mislimi ;)
Ko se človeku utrne želja, je vse stvarstvo usmerjeno k temu, da se ta želja izpolni.

Offline vidka

• Grupa Biokibernetika
  • Mojster
« Reply #32 on: February 04, 2017, 01:11:30 PM »
kaj vse ziv clovek sanja, pa saj ne mores verjet.

Sanjala sem, da smo bili nekje na obisku in ko se mi ni dalo vec ukvarjati z ljudmi, sem se sla pokakat v omaro z oblacili. :laugh: :laugh: :laugh:

Offline Maja

• Moderator
  • Lipicanec
  • Freedom is my security.
« Reply #33 on: February 04, 2017, 01:52:30 PM »
Meni se je enkrat sanjalo, da smo sedeli v cerkvi - na eni strani je bil moj mož, na drugi pa soseda, nakar sem odprla torbico in zašepetala: "Pst, pst," da sta se obrnila k meni in sem jima pokazala, da imam v torbici jogurt, da smo se hihitali med mašo.  :laugh: :laugh: :laugh:
9ZK 656

Offline Škratinja Nagaya

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #34 on: February 04, 2017, 01:59:19 PM »
Majava Vidka in vitka Maja  :laugh: sta jedli nore gobe, preden sta sli spat.

Offline Maja

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #35 on: February 04, 2017, 02:02:09 PM »
Enkrat se mi je sanjalo, da si je moj brat obrisal rit s srajco nekoga, ki je šel mimo njega, in to medtem, ko jo je imel na sebi. Bila je karirasta. :laugh:
9ZK 656

Offline vidka

• Grupa Biokibernetika
  • Mojster
« Reply #36 on: February 06, 2017, 06:33:42 PM »
Haha maja. Te sanje so zakon.

Offline Maja

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #37 on: February 08, 2017, 10:39:10 AM »
Danes spet sanje o kačah.
O moji kači, da me je hotela ugriznit in me je bilo strah. Potem sem jo pa imela v rokah in me je malo grizljala, ampak ne zato, da bi me ranila, in me ni nič bolelo in sem ji kar pustila, da se "crklja".
9ZK 656

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #38 on: February 09, 2017, 09:49:54 AM »
Danes spet sanje o kačah.
O moji kači, da me je hotela ugriznit in me je bilo strah. Potem sem jo pa imela v rokah in me je malo grizljala, ampak ne zato, da bi me ranila, in me ni nič bolelo in sem ji kar pustila, da se "crklja".

Oooo Majči, počasi sprejemaš svojo notranjo, "kačjo" moč, se ji ne upiraš več... ;)
Malo je še strahu prisotnega, vendar na koncu le sprejmeš to notranjo "kačjo" moč ter ji celo pustiš, da se crklja...
In vidiš nič hudega ti ni storila, le malo te "grizlja" ;)
Kača predstavlja vse nezavedno, ima v sebi strup, ki je istočasno lahko tudi zdravilo, kača predstavlja tudi zdravilko, vsebuje obilo negativnih emocij, obilo strahu imamo ljudje pred kačo, ker nikoli ne vemo od kje se bo priplazila, kam nas lahko "piči"...
Kača pomeni transformacijo, preobrazbo, preobraziti lasten strup v zdravilo, to je tista prava škorpijonska,plutonska dinamika...
Drugače pa saj veš, kača je znak medicine ;)

Evo ti posredujem malo obširnejšo razlago za boljše razumevanje tega močnega simbola:

Zakaj Ravno Kača Kot Simbol Medicine in Farmacije
Avtor:Ales Tomazic

Kača, ovita okoli palice, je simbol medicine, medtem ko vidimo v farmacevtskem emblemu kačo, ovito okoli čaše. Kako je kača postala simbol? Za razumevanje tega simbola je potrebno poseči v vire iz samih začetkov človekove zgodovine in spremljati razvoj simbola od antičnih časov do danes. K umevanju razvoja simbolov so mnogo pripomogle najrazličnejše vede (zgodovinske, umetnostno-zgodovinske, antropološke, preučevanje verstev itd.). Simbol je dejansko znak, ki nadomešča oz. opozarja na nekaj odsotnega oziroma na nekaj, kar se ne da izraziti. Tako črka »a« simbolizira glas, prometni znak, npr, nevarnost, mrtvaška glava na nalepki strupeno vsebino stekleničke, kača v značilnem emblemu pa medicino oz. farmacijo.

Preučevanje simbolov je raziskovalce pripeljalo do spoznanja, da so simboli prastarim narodom govorili s popolnoma drugačno govorico kot ljudem dvajsetega stoletja. Antičnim narodom in poznejšim kulturam, tudi zunaj evropskega kulturnega kroga, so bili simboli neposredna sporočila, ki so jih razumeli vsi, saj so bili povezani z njihovo mitologijo in verovanjem in tako vtkani v njihovo vsakdanje življenje. Kar je danes za nas simbol brez posebne vsebine, je bilo zanje izredno bogato sporočilo.

Kača je bila antičnim ljudem utelešenje skrivnosti življenja na zemlji, ki je nenehno rojevanje in umiranje. Kača jim je pomenila zemeljsko bitje (zemeljsko v nasprotju z nebom). Čaščenje kače je imelo za cilj prenesti živim moči podzemlja in izkušnje mrtvih. Stari egipčanski zapisi pravijo, da je faraonov rod izviral od kače. V Dahomeju so oboževali kačo kot boga in so bile svečenice s tem idolom poročene, v znak posvetitve pa tudi temu primerno tetovirane. Znani so kulti kače pri Indijancih v Srednji Ameriki. V Oceaniji, na otočju Fidži, so bogovom kačam žrtvovali ljudi. Ti primeri kažejo, kako je bil kult kače v zvezi z zemeljskimi kulti plodnosti (obnavljanje, levitev) in s svetom mrtvih splošno razširjen do svetu. V antični Grčiji so častili tudi domače kače, ki so varovale dom (nestrupene kače so imeli v hišah). Taka je bila tudi kača boginje Atene. Tudi varuh doma Zevs v zgodbah večkrat nastopa spremenjen v kačo. Torej je bila v raznih kulturah na določeni razvojni stopnji kača sveta.

Ker je bivala v luknjah in se plazila pod zemljo, je spadala v svet mrtvih in je imela izkušnje mrtvih. Kot podzemeljsko bitje je imela tudi znanje, kako premagati smrt. Sveto pismo pravi, da je bila bolj pretkana kot vse živali. Zaradi njene demonične narave je bil prvi človek »zapeljan in izgnan iz raja«. Vendar so antični ljudje verovali, da zna kača tudi pomagati človeku. Njim ni bila simbol zdravništva, ampak so v njej videli in častili zdravnika samega. Saj tudi rastline, ki vzklijejo iz zemlje, lahko zdravijo in vrnejo človeka, ki je že zapisan smrti, v življenje. Torej so ljudje povezovali svojo usodo s kačo na nadnaraven način.

Stari Grki so boga medicine Asklepija prikazovali kot moža s palico, okoli katere je ovita kača. Pravzaprav je današnji izraz bog medicine napačen. Asklepij je bil preprost bog zdravnik. Njegovo glavno svetišče je bilo v Epidavru, znana pa so bila še svetišča v Atenah, Pergamonu in drugje, kasneje tudi v Rimu.

Zanimiva je zgodba iz grške mitologije, kako je Asklepij postal bog. Najprej so Asklepija častili kot obujevalca mrtvih in služabnika Smrti. V Evripidovi drami Alkestis je bil Asklepij heroj, vendar smrtnik, ki je obujal mrtve in ga je zato Zevs kaznoval in pahnil v podzemlje (Hades). Na prošnjo Apolona, ki je bil njegov oče, pa ga je Zevs povzdignil med bogove. V Asklepijeva svetišča so romali bolniki vseh vrst. Svečeniki tega boga so bili hkrati tudi zdravniki, ki so zdravili v njegovem imenu. Tako se je takratno medicinsko znanje ohranjalo in razvijalo v svetiščih. Svoje zdravniške veščine se je v svetišču na otoku Kosu naučil tudi Hipokrat. Verjetno se je prav s Hipokratom začela delitev na zdravnike-svečenike in na zdravnike, ki so skušali najti bolj razumljive razlage za bolezni in zdravljenje. Med te je sodil tudi Hipokrat. Da pa je bila vera v pomoč Asklepija zelo živa, dokazujejo številni bronasti in marmorni kipi, glinene ploščice, reliefi in kovanci z njegovo podobo. V hišah bogatih ljudi na trgih, pri vodnjakih in na drugih javnih prostorih so bili kipi Asklepija, ki se opira na palico, okoli katere je bila ovita kača. Vendar sta pomen in doživljanje kače, kot smo ju omenili zgoraj, že v klasični Grčiji zbledela. Kača je postala bolj ali manj razpoznavni znak za boga Asklepija.

V prvih svetiščih (npr. v Epidavru) je Asklepij nosil palico posebej, kača pa še ni bila ovita okoli nje. V različnih upodobitvah je na palici opaziti poganjke listov. Kasneje so začeli umetniki upodabljati kačo ovito okoli palice. Tako kača kot palica sta tipična zemeljska simbola. V svetem pismu beremo, da se je palica spremenila v kačo in kača v palico. In najlepše kot tudi najnazornejše je preobrazbo upodobiti tako, da se kača ovije okrog palice. Poleg kače in palice je imel Asklepij še te embleme: psa, kozo, petelina, popek, papirni zvitek in troakar za puščanje krvi.

Preobširno bi bilo razpravljati o stoletja trajajoči preobrazbi antične družbe v krščanski srednji vek. Zdravniki so bili mnogokrat že v antiki, posebno pa v srednjem veku, ko so na bolezen gledali kot kazen za greh, v nasprotju z vero. Če bog kaznuje, ali sme zdravnik zdraviti? Eden najbolj naprednih zdravnikov srednjega veka Arnaid iz Villanove (1235-1312) je zapisal: »Nadzor telesnih sokov lahko vpliva na dušo, da se izkaže z dejanji ljubezni do boga in bližnjega.« Tako je medicina postala služabnica teologije, a je pod njenim okriljem lahko opravljala svoje poslanstvo.

Zmotno bi bilo misliti, da je bila poganska antična kultura v srednjem veku pozabljena. Ohranjala se je v prepisih latinskih prevodov grških besedil, iz katerih je srednjeveška medicina obenem z novejšimi bizantinskimi in arabskimi viri črpala svoje znanje. V srednjem veku, ko so po Evropi pustošile lakota, kuga in gobavost, Asklepij ni bil nikoli zaščitnik medicine. Leta 1240 je prišlo do važne ločitve med medicino in farmacijo. Pred tem so se zdravniki ukvarjali tudi s pripravljanjem zdravil, od tega leta dalje pa je zakon cesarja Friderika II. prepovedal zdravnikom imeti apoteke in poslovne zveze z lekarnarji. Zdravila so lahko pripravljali samo lekarnarji po posebnih predpisih, ki so kasneje dobili naslov:  Pharmacopoeia.

V tiste čase zelo znanem delu Iconología (1593) je avtor Cesare Ripa v pripomoček umetnikom opisal nekatere abstraktne ideje z antičnimi prispodobami. Nekatere je priredil po svoje in prispodobo (alegorijo) medicine oriše kot žensko, ki ji da te lastnosti: kačo, palico in petelina; kačo, ovito okoli drevesa, rastline, krilato žezlo, žličke (spatula) in podobno so začeli tiskati na naslovnih straneh medicinskih razprav in farmakopej.

Krilato žezlo, okoli katerega sta bili oviti dve kači, se je pojavilo kot simbol v severnih protestantskih deželah. Prihaja od antičnega boga Hermesa (Merkurja), ki je bil božji sel, posrednik med svetom živih in mrtvih, ker je vodil duše v podzemlje in budil ljudi iz spanja. Merkur je imel važno vlogo v astronomiji in astrologiji (planet) ter alkimiji (element). Ker je bila alkimija v srednjem veku v tesni zvezi z medicino in farmacijo, je Merkurjevo žezlo po tej poti prodrlo kot simbol na naslovne strani medicinskih razprav in farmakopej. Kači na Merkurjevem žezlu pa še enkrat potrjujeta izredno razširjenost tega simbola v antiki.

Kača kot simbol v srednjem veku ni bila neznana. Iz svetega pisma je bila znana Mojzesova bronasta kača. Po svetopisemski zgodbi so namreč Izraelce v puščavi pestili ugrizi strupenih kač. Po božjem nasvetu je Mojzes napravil bronasto kačo in jo obesil na drog. Kogar je ugriznila strupenjača, je samo pogledal na bronasto kačo in je ozdravel.

Ko so v srednjem veku pustošile epidemije, so ljudje nosili na prsih medaljone, na katerih je bila na eni strani upodobljena kača, ovita okoli križa, na drugi pa križani Kristus. Tako je bila kača simbol telesnega ozdravljenja, Kristus pa odrešenik duše. Verjetno je bil prav zaradi teh medaljonov, povezanih z boleznijo in s smrtjo, stari antični simbol ljudem razumljiv.

Tako je v 17. stoletju kača, ovita okoli palice in v drugih podobnih izvedbah, dobila mesto, ki ga ima zdaj. Iz neposrednega simbola (življenje zemlje) je postala spremljevalka boga Asklepija, nato atribut alegorične podobe Medicine ter je končno zaživela sama z novim sporočilom: simbol medicine in farmacije.

Ko se človeku utrne želja, je vse stvarstvo usmerjeno k temu, da se ta želja izpolni.

Offline Maja

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #39 on: February 10, 2017, 12:34:18 PM »
Sanjalka, hvala za izčrpno razlago. Vsekakor vredno branja, ne samo zame.
Veš, da sem pomislila isto - da sem se sprijaznila s svojo močjo in ne mislim več, da mi lahko škodi. Stvari torej potekajo v pravi smeri.
9ZK 656

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #40 on: February 10, 2017, 01:10:33 PM »
Sanjalka, hvala za izčrpno razlago. Vsekakor vredno branja, ne samo zame.
Veš, da sem pomislila isto - da sem se sprijaznila s svojo močjo in ne mislim več, da mi lahko škodi. Stvari torej potekajo v pravi smeri.

;)

Ja, nase "kacje" energije, ce jih najprej prepoznamo, nato transformiramo, preobrazimo, nam dajo na koncu tisto pravo notranjo moc, ki je lahko tudi zdraviteljska...
Sprejeti svoje lastne sence, tukaj lezi resitev in prehod v visje stanje zavesti ;)

Offline Maja

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #41 on: February 12, 2017, 04:26:48 PM »
Danes sem se zbudila iz zelo živih in neprijetnih sanj. Bila sem na obisku pri sosedi. Naša hiša je nad njihovo in ko sem odhajala od nje, bila je že tema, sem videla, da nekdo teče proti naši hiši, čez živo mejo in po bregu navzgor. Imela sem vedenje, da ta oseba prihaja večkrat in krade in prihaja takrat, ko misli, da je ne vidimo. Tokrat sem jo zalotila in tekla za njo. Bila je črnka, z afro frizuro. Imela je lep nasmeh, bele zobe, na pogled je bila čedna, tudi na nek način po karakterju prijetna, družabna, ampak vedela sem, da je v svoji biti slaba oseba. Delovala je pretkano, zvito, lažno pokroviteljsko  Prerivali sva se, se prerekali, borili sva se in kotalili po tleh. Hotela sem na vsak način zavarovat naše imetje in preprečit, da bi še kdaj prišla. V sanjah sem se spomnila, da so o njej govorili, da so jo v mladosti pokvarili oz. uničili in čeprav se trudi bit boljša, to nikoli ne bo, vedno bo negativna, zlobna in bo ravnala narobe.
Prišla sem do nadstreška, kjer imam parkiran avto in videla, da ga ni. Dala mi je vedeti, da je ona poskrbela za to. Bodisi ga je ukradla bodisi je poskrbela, da ga je nekdo ukradel. To je bil zame najhujši udarec. Krajo avta sem doživela izredno tragično. Kričala sem, bila sem obupana.
Zbudila sem se s tesnobo in hitro sem dihala.  :blank:
9ZK 656

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #42 on: February 12, 2017, 08:33:23 PM »
Uf Maja, spet zelo simbolne sanje....
crnka-nasa temna, primarna, sencna, divja, neobvladljiva, ranjena plat....kako sprejeti ta del sebe, ki ga imamo vsi...
Notranja borba med tem sencnim in zavestnim delom-prerivanje nje in tebe...
avto-sedanji nacin zivljenja...
Podzavestni strah, da bi ta sencni del prevladal in avto-sedanji nacin zivljenja "ukradel" oz poskrbel, da ga nekdo drug "ukrade"...?
Hotela si zavarovati vase imetje-vaso lastno vrednost, se pravi dobro ime oz ladtno vrednost vase druzine...
Se ti je v mladosti mogoce kdaj zgodilo kaj podobnega-da je kdo "umazal" tvoje ime, da je slabo goboril o tebi...?
Zbudila si se v grozi, ker avta (sedanji nacin zivljenja) ni bilo vec...
Se mogoce spomnis zakaj ti je ta avto toliko pomenil, zakaj taka groza, ker ga ni bilo vec?

Offline Maja

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #43 on: February 13, 2017, 08:04:34 AM »
Sanjalka, najprej hvala.
Zdaj pa komentar.
Res je to najbrž moja temna stran, ker, si so prikličem njeno podobo v spomin, je bila tudi v obraz zelo podobna meni, le da je bila temnopolta. Naj še omenim, da njene "pokvarjenosti" oz. temačnosti, zlobe, česarkoli, nisem jemala kot slabo, ampak sem menila, da taka pač je in taka mora bit.
Že sama sem razmišljala o pomenu sanj in ugotavljala, kaj bi pomenile.
Avto mi pomeni svobodo, možnost mobilnosti.
V sanjah pa lahko pomeni življenjsko pot.
Se mogoče bojim, da bi mi kdo preprečeval iti po svoji poti ...
Uh, da bi kdo umazal moje ime ... Vsi smo se najbrž kdaj soočali z zbadanji in obrekovanjem, ampak ne bi rekla, da mi je kaj od tega tako ostalo, da i me zaznamovalo. Je možno, da me trenutno nekje v ozadju vseeno muči, kaj bo okolica mislila o meni (čeprav mi po večini res dol maha, mar mi je le za najbližje, pa še to upoštevam različnost v mnenjih). Ker pred nekaj dnevi sem s sosedo govorila o tem, kako ljudje govoričijo in sem ji omenila primer, ko je neka oseba (ki me najbrž sploh ne bi poznala na pogled, če bi me srečala - smo iz iste vasi, ampak se ne srečujemo in tudi jaz nje ne bi prepoznala in najbrž je prišlo ugotavljanje iz strani njenih staršev) spraševala po mojem osebnem življenju. ::)

Sem pa danes spet sanjala o avtomobilski tematiki.
Najprej je bilo, kot, da me je en avto zaparkiral in nisem mogla it v službo. Potem je bilo pa bolj v smislu, da so mi priskrbeli en drug avto. Šlo je za ogromnega terenca, robustne oblike, spredaj je imel montiran nek odbijač in ko sem se usedla vanj, da bi se peljala, niti nisem imela nadzora nad njim. Kar sam od sebe je speljal in se s tistim odbijačem zaletel v nek avtomobil (ki je bil zelo podoben mojemu Cliu) in ga poškodoval. Borila sem se s tem groznim terencem in poskusila zapeljat vzvratno, da ne bi povzročila še več škode. Uspelo mi je, ampak zaprepadena sem bila zaradi škode, ki je že bila povzročena. Skratka, tudi v naprej s tem avtomobilom nisem mogla prit nikamor ...

Bi za začetek kar sama interpretirala te sanje, kako jih doživljam.
Robusten uničujoč terenec je neka ustaljena, trdna življenjska pot, ki se mi mogoče vsiljuje iz strani tretjih oseb.
Tega pa tako ali tako ne morem peljat. Peljalo bi me sâmo, v neko nepredvideno, nenadzorovano, celo neželeno smer in poskus sprejetja tega bi povzročil samo škodo - tako na meni (poškodovan avto, ki je bil podoben mojemu), kot tudi drugim (v bistvu ta avto ni bil moj, ampak mu je bil podoben).

9ZK 656

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #44 on: February 13, 2017, 10:33:42 AM »
Dobro si že sama interpretirala svoje zadnje sanje ;)
Pri senčni strani nikakor ne gre za nekaj slabega,kar bi bilo slabo samo po sebi - gre bolj za to, da senčna stran še ni v naši zavesti, je še ne vidimo, zato je senčna....
Verjetno ta črnka ima nekaj kar sama še nimaš ozaveščeno, se tega mogoče otepaš, ali se tega mogoče celo bojiš, te je strah, če bi te lastnosti prišle na plano, bi bilo omadeževano dobro ime tvoje družine...
ta ženska poskrbi, da ti tvoj avto ukradejo, odvzamejo in pojavi se groza ob tem spoznanju...
mogoče pa ta črnka, ta ženska v tebi hoče avto zamenjati, če ne gre drugače ga bo pa nekdo drug ukradel, če ga že ona ne more....
vsi smo v sebi vse, vsi imamo vse lastnosti, bolj je odvisno kako te lastnosti delujejo na nas, kako jih sprejemamo oz. se jih otepamo, bojimo, ne sprejemamo in potem jih projiciramo na druge...oz nas obvladujejo one in ne mi njih....
ozaveščanje, ozaveščanje, to je edina pot, ki pripelje do sprejemanja tudi tega kar ta črnka predstavlja...
lahko se tudi vprašaš zakaj v resnici je v sanjah nisi marala, zakaj si jo hotela pregnati, prepoditi...
vem, da boš znala iti v sebe in boš ugotovila, kaj je tisto v tebi kar bi rada pregnala, prepodila, odstranila...je pa verjetno primarno, instiktivno, neobvladjlivo...še sama poglej to črnko kaj ti predstavlja...kako jo ti sama vidiš in poišči ta del v sebi, iskreno...
in našla jo boš v sebi nekje globoko zakopano ;)