Author Topic: Kuharski recepti in nasveti II  (Read 159902 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Azra

• Spl. simbol
  • "The devil made me do it ..."
Re: Kuharski recepti in nasveti II
« Reply #135 on: January 21, 2009, 12:44:02 AM »
JABOLCNA (ENOSTAVNA)  ;D PITA

500 g moke
1 pecilni prasek
1 vanilijev sladkor
8 zlic sladkorja
2 jajci
3 zlice kisle smetane
250 g masla
scepec soli
3 zlice ruma

Nadev:
1 kg olupljenih in naribanih jabolk
sladkor po okusu (odvisno kako kisla so jabolka)
2 vanilijeva sladkorja
6 zlic krusnih drobtin
sok pol limone
cimet

rumenjak za premaz

Iz sestavin za testo zgnetemo testo, ce se prijema na podlago, dodamo se malo moke.
Testo razdelimo na 2 dela, 1 del razvaljamo v velikosti pekaca.
Testo damo v pomascen in pomokan pekac, robove odrezemo in shranimo.
Na testo damo naribana jabolka. Ce so zelo socna, jih malo stisnemo (pa ne prevec), da ne bo pita premokra, sladkamo, dodamo drobtine, limonin sok, vanilijev sladkor in cimet in z rokami previdno premesamo, pazimo, da ne "poskodujemo" testa. Nadev lahko posebej zmesamo v posodi in ga damo na testo.
Razvaljamo drugo polovico testa in pokrijemo jabolka, robove odrezemo. Testo po vrhu na tanko premazemo z razzvrkljanim rumenjakom. Testo, ki nam je ostalo (ko smo obrezali robove), malo zgnetemo, razvaljamo in z modelckom izrezemo poljubne oblike, preostanek spet zgnetemo in naredimo enako.
Pecemo pri 175 stopinjah do zlato rumene barve. Jaz pecem priblizno 45 minut, spet pa je to odvisno od pecice, tako, da malo opazujte kdaj bo peceno, ne pa peci na previsoki temperaturi, da ne bo zunaj peceno znotraj pa surovo.
Ohladimo in postrezemo.

No, jaz imam najraje kar vroco.  ;D
« Last Edit: January 21, 2009, 12:46:27 AM by Azra »
http://img687.imageshack.us/img687/1953/mojakarta.gif
V pravljici junak ubije zmaja in se poroci s princeso. V realnosti ne ubije nikogar in se poroci z zmajem.

Offline Gaia

• Splet. Simbol
  • Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu.
    • www.theta.si
« Reply #136 on: January 28, 2009, 12:15:55 AM »
Če so med vami kakšni solatonjami potem bo tole pravšnji prispevek za vas. Pa veliko užitkov v pokušanju.

Goga
Praktik Reconnective Healinga® in Reconnectiona®
Mojstrica ThetaHealinga® s Certifikatom Znanosti
Angelska terapevtka®, Medij
www.theta.si
DZK 519
http://www.shrani.si/f/1S/bz/4g4xuymc/karta-gaia.gif
http://www.shrani.si/f/1g/TD/3qcGvQgv/karta-vlado.gif

Offline taja6

• Splet. Simbol
  • »Zapri oči. Zaljubi se. Ostani tam.« ~ Rumi
« Reply #137 on: January 28, 2009, 07:36:56 AM »
o hvala Goga, to je pa nekaj za moje brbončice  ;)

Offline Gaia

• Splet. Simbol
    • www.theta.si
« Reply #138 on: January 28, 2009, 09:18:18 AM »
o hvala Goga, to je pa nekaj za moje brbončice  ;)

Ti kar uživaj, potem boš pa poročala. ;)

Goga
www.theta.si
DZK 519

Offline Rena

• Sple. Simbol
  • Harmonija, izpolnjenost, ljubezen - hvala vesolje
« Reply #139 on: January 28, 2009, 05:19:22 PM »
Pa še obljubljen recept za kremšnite.

Listnato testo....

Krema:

8 rumenjakov
15 dag sladkorja
15 dag gustina
2 vanili sladkorja
cca 1 dcl mleka

ali zamenjaš količino moke in gustina z:

10 dag gustina
in 10 dag ostre moke.

zmiksaš in vkuhaš v zavrelo mleko (2 l oz. del tega smo že porabili za pripravo gornje mase).

Ker kremšnite večkrat pečem, moja verzija:

6 rumenjakov (ni nič boljš okus, tud če daš 8 jajc)
2 vanili pudinga (namesto gustina)
dobrih 10 dag ostre moke, raje 12...
malo mleka in sladkor po okusu.

Še vroči masi dodam sneg iz beljakov, vmešam ga kar ročno ali pa na koncu še mal zmiksam. Odvisno od mase, če je treba, takrat, ko vkuhavam maso v vrelo mleko, mešam ročno. Včasih se pa zelo hitro gosti in nastajajo grudice. Zato imam pripravljen mikser, pa hkrati ob vlivanju tudi že počasi miksam.

Krema zadošča za velik pekač (za rolado). Sama spečem oba kosa listnatega testa, za velik pekač. Če pa ne pojeste veliko, specite samo en kos listnatega testa, v večjem pekaču. Nato prerežete in paše ravno v manjši pekač (za potico recimo), polovica je dno in polovica pokrov... V tem primeru seveda tudi maso za kremo razpolovite.

Aja, na ohlajeno kremo itak še stepeno smetano.... Pokrov pa ali samo posujte s sladkorjem v prahu ali premažite s stopljeno čokolado.

DOBER TEK  :D

Offline bilka

• Mojster
« Reply #140 on: January 30, 2009, 11:12:57 AM »
Moj ata pa naredi ful ful dobro bujto repo-.

kisla repa (1kg)
svinjsko meso (3-4 sočni kosi)
mezga (okoli 500 g - pol al pa 3/4 steklenice, kupljene v eurospinu)
lovorjev list
skodelica prosene kaše
začibe po okusu

kislo repo splahne, jo skuha skupaj s sočnimi kosi svinjskega mesa in lovorjevim listom.
potem posebej naredi prežganje, doda mezgo (kar tisto v steklenicah, ko je začinjena),
prosena kaša se skuha v posebnem loncu.
vse skupaj dodamo k repi in pustimo še malo prevret.

njam!!!

aja, pa meso naj bo malo mastno, nič dol maščobe rezat... edino če hočete pač bolj zdravo živet ;)

Offline megica

• Novinec
  • *
« Reply #141 on: January 30, 2009, 12:26:38 PM »
jaz bom pa napisala enostavne recepte za hitro ma dobro kosilo.
testenine z česnom
ne vem natančnih dg od oka vse
testenine skuhate al dente
5 strokov česna sesekljate
par vejic peteršilja sesekljate
po želji še kak pikanten suh feferon ma prav malo eo zrnce za okus
česen in peteršilj pocvrete na olivnem olju,pazite na ogenj da ne bo premočan, da se ne zažge,ker potem česen zagreni.

Offline skorpijonka

• Mojster
« Reply #142 on: January 30, 2009, 01:28:06 PM »
Ooo,še ena primorka,a?
 :D

Ma,jaz sem nora na pašto. To bi vsak dan, brez problema v vseh možnih oblikah.
Ravno včeraj sem naredila to omako v 20min, ker sem bila taaako lačna,ko sem prišla domov:

Testenine daš kuhat.
Majhno čebulico na tanko narežeš, dodaš na kockice narezano bučko in rdečo papriko, pražiš. Malo soliš, da je prej "mehko".
Pazi vseeno, da je zelenjava še čvrsta.
kasneje dodaš tuno (jaz sem 2 pločevinki, ker sva bila 2 lačna), origano, sol, poper.
Malo premešaš. Čisto na koncu dodaš 2 stroka sesekljanega česna in peteršilja. Česen tako lepo aromo naredi, prav zadiši. Peteršilj je tudi nepogrešljiv.
Za konec 2 žlički lahke kisle smetane Meggle (14%maščob samo).

Midva sva se noro najedla in tako je bilo dobro, mmm.

Offline megica

• Novinec
  • *
« Reply #143 on: January 30, 2009, 03:41:46 PM »
ja še ena primorka.
pa še en recept za pašto.
pocvreš  čebulo narezano na kolobarje,dodaš panceto,vse skupaj pražiš da dobi lep baevo,potem dodaš paradižnikovo mezgo-šalšo.in še malo pokuhaš.poliješ čez testenine in dober tek

Offline Azra

• Spl. simbol
« Reply #144 on: January 31, 2009, 03:20:39 AM »
Berem te vase recepte punce, res atraktivna zadevscina.  ::)
Sicer repa gre po mojem grlu stezka, ne bi pa se branila kaksne kremsnite.  :P  ;D
V pravljici junak ubije zmaja in se poroci s princeso. V realnosti ne ubije nikogar in se poroci z zmajem.

Offline taja6

• Splet. Simbol
  • »Zapri oči. Zaljubi se. Ostani tam.« ~ Rumi
« Reply #145 on: February 04, 2009, 10:07:38 AM »

vitamiski napitki  ;)

Offline Gaia

• Splet. Simbol
    • www.theta.si
« Reply #146 on: February 04, 2009, 11:12:32 AM »
www.theta.si
DZK 519

Offline Azra

• Spl. simbol
« Reply #147 on: February 05, 2009, 10:11:07 PM »
L I M O N I N     L I K E R

Limona 7 kosov
Vodka 750ml
Sladkor - beli 200g

Neskropljene limone dobro operemo z vodo.
Damo jih v posodo in prelijemo z vrelo vodo. Vode naj bo toliko, da so prekrite. Pustimo jih stati 1 uro.
Limone olupimo, tako da ostane bel del na limonah. Ce je na olupku se kaj bele plasti, jo odstranimo, sicer bo liker grenek.
Limonine lupine damo v velik, dobro umit kozarec za vlaganje in prilijemo vodko.
V 400 ml vrele vode stopimo sladkor. Sladko tekocino zlijemo v kozarec z limoninimi olupki in vodko.
Pocakamo da se vsebina dobro ohladi, nato kozarec zapremo, ga postavimo na hladno in temno mesto za 5 tednov.
V prvih tednih kozarec vsak dan pretresemo.
2 steklenici po pol litra dobro operemo in osusimo.
Liker precedimo skozi gosto cedilo in nalijemo v steklenice, ki jih tesno zapremo.

ang:
cheers

Offline Azra

• Spl. simbol
« Reply #148 on: February 05, 2009, 10:26:05 PM »
Teh receptov se nisem preiskusila, dobila preko maila.
Kot velika obozevalka piva, pa najverjetneje bom.  ;D

1. Recept
V deset litrov vode stresemo 15 dag popraženega ječmena (celo zrnje), 1,5 dag hmelja, pest koruze in 15 dag sladkorja. To naj počasi vre dve uri. Ko se je tekočina ohladila, jo precedimo skozi krpo, potem dodamo 2 dag kvasa. Po dvanajstih urah pivo natočimo v steklenice, jih zamašimo, zamaške pa prevežemo z vrvico. Steklenice hranimo v hladni kleti. Po desetih dneh je pivo užitno. Bolje je, če leži malo dlje. (Recept kmečkega glasa).

2. Recept

10 litrov vode, 15 dag sladkorja, 2 dag hmelja, 12 dag žganega ječmena (knajpove kave). Vse skupaj kuhamo dve uri, nato pa ohladimo in precedimo skozi gosto krpo. Še mlačni tekočini dodamo 2 dag kvasa in četrt litra alkohola. Tekočino dobro premešamo, da se speni, nato jo pustimo mirovati tako dolgo da se gošča usede na dno posode. Potem jo precedimo in pazimo, da se gošča ne dvigne. Pivo natočimo v steklenice, jih zamašimo in shranimo v hladno klet za štiri do pet dni. (Recept iz Tržiča v Nedeljskem dnevniku).

3.Recept
Enajst litrov vode, 30 dag sladkorja, 15 dag praženega ječmena (knajp), 2 dag hmelja, 1,5 dag kvasa. Sladkor, ječmen in hmelj zvežemo v platneno vrečko in jo damo v vodo. Kuhamo poldrugo uro in počakamo, da se ohladi. V skodelico vlijemo nekaj tekočine, v njej zmešamo kvas, zlijemo nazaj v pivino ter pustimo stati 10 do 12 ur. Nato pivo natočimo v steklenice, jih zamašimo in zamaške pritrdimo z vrvico. Steklenice hranimo na hladnem in temnem prostoru. Uporabno je že čez dva dni.

4. Recept

Petnajst litrov vode, 25 dag ječmena, 25 dag koruze, 10 dag celega knajpa, 2 dag hmelja. Kuhamo tri ure v vrečki (ali precedimo po kuhanju). Ko se tekočina ohladi, dodamo sladkor in kvas, raztopljen v nekaj pivine. Vse skupaj zmešamo, nalijemo v steklenice, dobro zamašimo. Čim starejše je pivo, boljše je. (Recept izvira iz Škofja Loke).

5. Recept
Priprava slada: Ječmen namakamo nekaj ur v vodi, ga razgrnemo v tenki plasti na mokro krpo in ga nato pokrijemo z drugo krpo. Tako ga pustimo, da vzkali. Med tem pazimo, da so krpe vedno vlažne. Po možnosti ga nekajkrat premešamo in navlažimo. Tako dobimo zeleni slad. Lahko ga porabimo takoj ali posušimo pri temperaturi okoli 50° C in ga za nekaj časa shranimo. Pred uporabo odstranimo kalčke in koreninice.
Za pripravo piva potrebujemo 2,5 kg slada. Slad grobo zdrobimo in ga stresemo v pet litrov vode. Dobljeno drozgo ob počasnem mešanju počasi segrejemo do 70° C in jo držimo na tej temperaturi vsaj pol ure. Nato drozgo precedimo. Da bi izkoristili preostali sladni sladkor, ostanke na krpi še tri ali štirikrat prelijemo z vodo, ogreto na okoli 70° C. Potrebujemo pet litrov. Dobljeno tekočino, približno 10 litrov, segrejemo in pustimo močno vreti 15 do 20 minut. Medtem dodajamo tekočini 2,5 dag hmelja.
Dobljeno pivino po kuhanju ohladimo na 10-12° C, ji dodamo 10 dag gosto tekočega pivskega kvasa (lahko tudi pekovskega). Posodo z zakvašeno pivino pustimo mirovati v čistem in hladnem prostoru (8 do 10° C), da se konča alkoholno vrenje. To bo končano, ko se bo visoka pena polegla in kvas usedel na dno. Tako dobimo mlado domače pivo, ki ga je treba precediti in nekoliko ohladiti. Nalijemo ga v čiste in suhe steklenice, jih dobro zaprimo, skaldiščimo najmanj 10 dni v temnem in hladnem prostoru. (Recept pivovarne Laško).

Offline Gaia

• Splet. Simbol
    • www.theta.si
« Reply #149 on: February 05, 2009, 11:20:32 PM »
Azra, bom posredovala možu, ki je ljubitelj piva. Mogoče pa ga bo zamikalo. :o

Gaja
www.theta.si
DZK 519